Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


(Βίντεο) Μπακογιάννης: Κατηγορηματικά αντίθετος στην κυβερνητική βούληση να μεταφέρει όλα τα υπουργεία σε χώρο του πρώην εργοστασίου της “Πυρκάλ” στον Υμηττό

Όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων στην “υπουργούπολη” στο πρώην εργοστάσιο της Πυρκάλ στον Υμηττό.





Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης: "Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ίσως μέχρι και τη δεκαετία του '70 υπήρχε η λεγόμενη λογική του zoning, δηλαδή ξεχωριστές χρήσεις. Από τα τέλη όμως του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα, όλοι οι πολεοδόμοι, όλοι οι χωροτάκτες προκρίνουμε τη λύση των μεικτών χρήσεων. Είναι λοιπόν και λίγο "παλαιακή" η άποψη μίας Κυβερνούπολης στην ΠΥΡΚΑΛ, τουλάχιστον με τα δεδομένα της Ευρώπης."


Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ένα σχέδιο το οποίο δεν συνοδεύεται από σχετικές μελέτες επιπτώσεων για την πρωτεύουσα η οποία από τη μια μέρα στην άλλη θα χάσει 14.000 εργαζόμενους και θα της μείνουν 127 δημόσια κτίρια τα οποία πιθανότατα θα μείνουν “κουφάρια”.

Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν και περίπου 87 κτίρια ιδιωτών που μισθώνει το Δημόσιο στην Αθήνα προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του για τα οποία όμως η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι οι ιδιοκτήτες τους ήδη αναζητούν τις λύσεις για να τα αξιοποιήσουν.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στο ρυθμιστικό και στο σχέδιο του Οργανισμού Αθήνας, αλλά και πέρα και πάνω απ'όλα αυτά, αντίκειται και στη σύγχρονη λογική της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ίσως μέχρι και τη δεκαετία του '70 υπήρχε η λεγόμενη λογική του zoning, δηλαδή ξεχωριστές χρήσεις. Από τα τέλη όμως του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα, όλοι οι πολεοδόμοι, όλοι οι χωροτάκτες προκρίνουμε τη λύση των μεικτών χρήσεων. Είναι λοιπόν και λίγο "παλαιακή" η άποψη μίας Κυβερνούπολης στην ΠΥΡΚΑΛ, τουλάχιστον με τα δεδομένα της Ευρώπης.

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης αφού υπογράμμισε ότι ταυτίζεται με την άποψη της υπηρεσίας του δήμου Αθηναίων σχετικά με την άρνησή του στο κυβερνητικό σχέδιο δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε διάλογο για το θέμα αφού δεν προηγήθηκε η απαραίτητη διαβούλευση πριν την ανακοίνωση του από την κυβέρνηση.

Την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στο πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ εξέφρασε σύσσωμη και η δημοτική αντιπολίτευση.

Όπως τόνισε το σχέδιο είναι πρόχειρο, αφήνει 127 “κουφάρια” στην πόλη μας, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξενοδοχείων και του real estate, διώχνει τους κατοίκους και κλείνει τις μικρές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, Ανοιχτή Πόλη, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα ζήτησαν να υπάρξει ψήφισμα με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την καθολική αντίθεσή του στον συγκεκριμένο κυβερνητικό σχεδιασμό.

“Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα που ο πληθυσμός της μειώνεται. Η αύξηση των ενοικίων και η ακρίβεια διώχνει τους κατοίκους” σημείωσε ο Ρήγας Αξελός, δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. “Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμού για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ” τόνισε ο κ. Αξελός υπογραμμίζοντας ότι “οι λειτουργίες διοίκησης είναι ιστορικά συνδεδεμένες με το κέντρο της πόλης. Αποτελούν στοιχείο της πολυλειτουργικότητας και της δυναμικής του και η πρόταση για τη μαζική απομάκρυνσή τους έρχεται σε αντίθεση με τους θεσμοθετημένους στόχους του Σχεδίου Αθήνας Αττικής”.

Πρόχειρο και βίαιο χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο έργο ο Παύλος Γερουλάνος από την Αθήνα Είσαι Εσύ. “Ο σχεδιασμός είναι εγκληματικά ελλιπής. Εάν προχωρήσει δεν θα ξέρουμε τι δημιουργήσαμε μέχρι πολλά χρόνια αφού τελειώσει. 
Επιτομή της ασχετοσύνης που διέπει το έργο, είναι η παρέμβαση του δικού σας δημάρχου Δάφνης-Υμηττού και οι δώδεκα όροι που θέτει για να γίνει το έργο αφού πιέστηκε αφόρητα από τις αντιδράσεις στην πόλη του.
Λέει η ανακοίνωσή του: «Όρος πρώτος: Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο». Θα μπορούσε να γελάσει κανείς αν δεν έδειχνε με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμαρχος που με τυμπανοκρουσίες υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό πριν δύο περίπου χρόνια, πόσο άσχετος είναι για την επιρροή του έργου στην πόλη του. Δεν έχει ιδέα τι του έρχεται.
Και μόνο η κίνηση που θα μαζευτεί σε δυο εισόδους της πόλης το πρωί (μιλάω για τον Καρέα και τη Βουλιαγμένης) και δυο εξόδους το απόγευμα, θα έπρεπε να χαίρει πολύ περισσότερης μελέτης από αυτή που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, τόνισε ο κ. Γερουλάνος επισημαίνοντας ότι για να γίνει η ΠΥΡΚΑΛ Κυβερνούπολη και όχι Κυβερνογκέτο, θα πρέπει να τη συνδέσετε με την πόλη με τέτοιες υποδομές, που ή πράσινο δε θα μείνει ή οι δομές που θα πρέπει να χτίσετε θα χρειαστούν απαγορευτικό ύψος.
Αυτό που κάνετε, είναι μόνιμο και τόσο επιδραστικό που θα αλλάξει την ζωή της πόλης για πολλές δεκαετίες. Για αυτό σας λέω κ. Δήμαρχε, η προσέγγιση της πολιτείας είναι πρόχειρη και βίαιη. Ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει από το να κάνουν μια επική βλακεία και ένα τεράστιο έγκλημα στην πόλη είστε εσείς.
Και δεν εννοώ τους γενικούς όρους που εισηγείστε σήμερα. Εννοώ με το να ορθώσατε το ανάστημά σας, σε αυτό που πάει να γίνει. Να μη γίνει μέχρι να βεβαιωθείτε και να βεβαιωθούμε πρώτα για το αν η πόλη χρειάζεται Κυβερνούπολη και μετά πού και πώς αξίζει να γίνει.

Διότι, μπορεί αυτοί που εφηύραν την ιδέα της «Κυβερνούπολης» να είναι σπίτι τους όταν πάρουν χαμπάρι ότι έφτιαξαν ένα Κυβερνογκέτο. Εσείς, όμως, θα τη βρείτε μπροστά σας, την όποια επική βλακεία ή το όποιο έγκλημα, στο υπόλοιπο της καριέρας σας. Και όπως ξέρετε, δεν πέφτω συχνά έξω στις προβλέψεις μου,πρόσθεσε ο Παύλος Γερουλάνος.

Την έντονη αντίθεσή της στον σχεδιασμό εξέφρασε και η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας. “Τα 127 κτίρια θα ειναι μια χρυσή ευκαιρία για το real estate και τις τράπεζες. Οι τιμές θα εκτοξευτούν και το κέντρο θα “καθαρίσει” από τις λιγοστές μικρές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει. Το κέντρο θα περάσει στα μεγάλα κεφάλαια διότι οι τιμές θα είναι πολύ ακριβές” τόνισε ο Στέλιος Λάμπρου. “Το σχέδιο πάει να αξιοποιήσει και τις δυο περιοχές σε όφελος του κεφαλαίου. Μιλάμε για ζητήματα ελεύθερων χώρων όταν ΠΥΡΚΑΛ θα χτίσουν πολυόροφα κτίρια” πρόσθεσε ο κ. Λάμπρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι “οι σχεδιασμοί κινούνται γύρω από δύο άξονες: το real estate και την τουριστικοποίηση αλλά όχι τις ανάγκες των κατοίκων. Μιλάμε για τσιμεντοποίηση. Θα χτιστούν 278 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα” υπογράμμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Την έκδοση ψηφίσματος κατά του σχεδιασμού καθώς και προσφυγή στη δικαιοσύνη του δήμου Αθηναίων και των υπόλοιπων δήμων που αφορά ο σχεδιασμός πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Παναγιώτης Κεφαλληνός. “Η Αθήνα θέλει χώρους πρασίνου για να ανασάνει. Γίνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα χωρίς κανείς να δεσμεύεται τι χρήση θα έχουν τα 127 κτίρια” τόνισε υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εκτοπίζει τους κατοίκους.

Η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων σχετικά με τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ έχει ως εξής:
  • Δε συμφωνούμε με την επικείμενη μαζική απομάκρυνση από το Δήμο Αθηναίων, εννέα (9) Υπουργείων και άλλων Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.,ΕΤΑΔ Α.Ε.), που σήμερα στεγάζονται σε 127 χώρους κτιριακών εγκαταστάσεων, προς δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, δεδομένου ότι δεν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός επιρροής του εγχειρήματος στην πόλη της Αθήνας.
  • Εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα αποβεί η συγκεκριμένη επέμβαση προς όφελος του Δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να θεσπιστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις με στοχευμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προς εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας αυτού.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
  • η δυνατότητα απελευθέρωσης οικοπέδων από κενά κτίρια, προς μετατροπή τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που στερείται η πόλη,
  • ο σχεδιασμός ανταλλαγής των διαθέσιμων μετά την απομάκρυνση των Υπηρεσιών ακινήτων, προς απόκτηση των υπό δέσμευση ιδιοκτησιών, των οποίων η συντέλεση της απαλλοτρίωσης παραμένει σε εκκρεμότητα,
  • η δυνατότητα στέγασης κοινωφελών δομών σε κενό κτιριακό απόθεμα, όπως κοινωνική κατοικία, φοιτητικές εστίες, δομές φιλοξενίας αστέγων κλπ., ιδιαιτέρως σε γειτονιές με επικρατούσα χρήση την κατοικία.
  • η τήρηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας,
  • η επιδίωξη απομείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος,
  • η πολυλειτουργικότητα του κέντρου της πόλης, με στόχευση στην αναβάθμιση αυτού, στην ισόρροπη μίξη των χρήσεων γης και τη λελογισμένη αξιοποίηση του αποθέματος προς αποφυγή φαινομένων υπερτουριστικοποίησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια