Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Αναπλάσεις για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών ή για την κερδοφορία των ομίλων;

Αφροδίτη Αυγερινού στο rizospastis.gr

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ρεκόρ επενδύσεων επιδεικνύοντας ως επιτεύγματα της πολιτικής της μεταξύ άλλων την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και αναπλάσεων στην Αττική.

Με το βλέμμα στις εκλογές, υπόσχεται ότι εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, θα αυξηθούν οι μισθοί και θα δημιουργηθούν περιοχές αναβαθμισμένες που θα καλυτερεύσουν τη ζωή κατοίκων και εργαζομένων.

Είναι όμως έτσι; Απαντάει το κυβερνητικό σχέδιο των αναπλάσεων, που βλέπουμε να εξελίσσονται στην Αττική, στις πραγματικές ανάγκες του λαού για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού; Για αύξηση των ελεύθερων χώρων στις πυκνοδομημένες περιοχές της Αττικής; Για εξασφάλιση φθηνής, ποιοτικής και ασφαλούς κατοικίας; Για σύγχρονες υποδομές θωρακισμένες απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης σεισμού ή πλημμύρας; Ανάγκη που ο σεισμός στην Τουρκία έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με τον τραγικότερο τρόπο...;

Το σχέδιο για «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ

Η κυβέρνηση προχωρά, με νόμο, στη δέσμευση 31 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ έκτασης 155 στρεμμάτων.

Στην πράξη προωθείται το κλείσιμο της ΠΥΡΚΑΛ, που αντικειμενικά υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας. Το εργοστάσιο υπολειτουργεί και οι ελάχιστες νέες παραγγελίες δίνονται με υπεργολαβία σε εργοστάσια άλλων χωρών π.χ. Γερμανία κ.λπ. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει παροπλιστεί, ενώ την ίδια ώρα ξοδεύονται δισεκατομμύρια για αγορά εξοπλισμών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Όμως το κυβερνητικό σχέδιο για το «πάρκο ΠΥΡΚΑΛ» είναι αποκαλυπτικό και για το ποιον υπηρετεί ο αστικός σχεδιασμός των αναπλάσεων. Στην πραγματικότητα συνιστά μια «διπλή» ανάπλαση, γιατί συνδέεται άμεσα με την εκμετάλλευση των δεκάδων κτιρίων που θα απελευθερωθούν στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αξιοποιηθούν από το κεφάλαιο για τις χρήσεις που προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στο πλαίσιο ανάδειξης της Αττικής σε τουριστικό προορισμό πολυτελείας.

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας, στον καλύτερο συντονισμό και παραγωγικότητα του κυβερνητικού έργου, στην εξοικονόμηση Ενέργειας από την κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος είναι αίολο.

Αλλαγές χρήσης γης: Για ποιον;

Μια ματιά στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση, για να αλλάξει τις χρήσεις γης στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι οι ευνοϊκοί όροι δόμησης οδηγούν σε μια πόλη με 68% μεγαλύτερη δόμηση από την υφιστάμενη, αφού ό,τι «αφαιρεί» από το έδαφος, με τις κατεδαφίσεις, το δίνει σε ύψος στα κυβερνητικά 9ώροφα κτίρια των 28 μέτρων, που θα κατασκευαστούν στο τμήμα της έκτασης που προβλέπονται χρήσεις πολεοδομικού κέντρου.

Αντί πάρκου αναψυχής με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για τον λαό του λεκανοπεδίου, προωθείται η κατασκευή ενός περίκλειστου πάρκου. Στο 50% της συνολικής έκτασης (εκτός των κυβερνητικών κτιρίων) που προορίζεται για χρήση Ελεύθερων χώρων - Αστικού Πρασίνου διατηρούνται τα υφιστάμενη κτίρια, που αναμένεται να κηρυχθούν διατηρητέα, εντός των οποίων προτείνεται να εγκατασταθούν χρήσεις εστίασης, αναψυχής πολυτελείας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων που θα είναι επί πληρωμή. Η «ανταποδοτικότητα» είναι η πρόφαση για την εξασφάλιση βιωσιμότητας του project και συντήρησης των εγκαταστάσεων που δήθεν αποδίδονται στο κοινό.

Το περίκλειστο πάρκο αφορά και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Στην πράξη οι διαδηλωτές θα εμποδίζονται απ' τις δύο πύλες εισόδου που θα κλείνουν κάθε φορά που ο «εχθρός λαός» θα διαδηλώνει ενάντια στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Ο νέος «πληθυσμός» 14.000 υπαλλήλων στα κυβερνητικά κτίρια είναι περίπου ίσος με τον αριθμό των κατοίκων του Υμηττού! Ομως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών.

Αντικειμενικά θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη, κυκλοφοριακά, κατάσταση, ειδικά στις ώρες αιχμής λόγω και του κομβικού σημείου σε σχέση με την οδική πρόσβαση στο κέντρο που βρίσκεται η περιοχή. Οι προτεινόμενες λύσεις της κυκλοφοριακής μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ποδηλατόδρομοι, ελεγχόμενη στάθμευση, υπογειοποίηση Λ. Βουλιαγμένης, κατασκευή γραμμής 5 Μετρό) όχι μόνο δεν θα λύσουν το ζήτημα, αλλά θα επιβαρύνουν άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες στην περιοχή.

Τα 127 ακίνητα που θα αδειάσουν στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν κυριολεκτικά «χρυσή ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, του τουρισμού, του real estate, των τραπεζών και των μεγάλων αλυσίδων εμπορίου. Η υλοποίηση των αναπλάσεων, αναπόφευκτα, θα συνοδευθεί από νέα άνοδο των τιμών για τη λαϊκή αλλά και την επαγγελματική στέγη, τιμών που ήδη έχουν εκτοξευθεί οξύνοντας το στεγαστικό πρόβλημα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την άνοδο των τιμών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές του κέντρου και του νότιου τομέα, όπου υλοποιούνται οι αναπλάσεις.

Η κυβέρνηση, για να χρυσώσει το χάπι, ισχυρίζεται ότι ένα τμήμα των κτιρίων που θα μείνουν κενά στο κέντρο, θα δοθούν για παροχή προσιτής στέγης για νέους. Ακόμα κι αν υλοποιηθεί, αυτό θα αφορά ελάχιστους δικαιούχους, ενώ μεταφράζεται σε πρόσθετο δανεισμό από τις τράπεζες με επιδοτούμενα, από το κράτος, στεγαστικά δάνεια.

Όσο για τις συνθήκες εργασίας στη φάση κατασκευής των έργων αλλά και τη φάση λειτουργίας τους, έχουμε ήδη μεγάλη αρνητική πείρα από τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και από τον κλάδο τουρισμού - επισιτισμού και του εμπορίου, με τη φθηνή εποχική εργασία, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση και τα εργατικά «ατυχήματα».

Η κυβέρνηση επιλέγει να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει πριν τις εκλογές στον διαγωνισμό για την παραχώρηση, με τη μορφή ΣΔΙΤ, του ακινήτου.

Ωστόσο ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί ούτε από την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου με «ήπιες» χρήσεις. Ομως στην επόμενη φάση της λειτουργίας θεωρεί αυτονόητη την εμπορευματοποίηση των χρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι πόροι για τη συντήρηση του Πάρκου. Αλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί στο Ελληνικό. Αρκεί να θυμηθούμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση για την επένδυση στο Ελληνικό, όταν πρότειναν να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση και λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου από ανταποδοτικές χρήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάργησε το ξεπούλημα της έκτασης, αλλά επιτάχυνε την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αποτελούσαν βαρίδια για την «LAMDA» του ομίλου Λάτση: Ιδιοκτησιακό καθεστώς, αρχαιολογικοί χώροι, εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης για να επιτραπεί το Καζίνο μέσα στην πόλη, εκδίωξη των αθλητικών και λοιπών σωματείων κ.λπ.

Στον αντίποδα ο δικός μας δρόμος

Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που την υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, βρίσκεται πίσω από την απουσία δωρεάν πρόσβασης σε μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής, πίσω από την ακρίβεια και την απουσία κοινωνικών υπηρεσιών, υποδομών προστασίας από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων.

Ο λαός έχει πλέον πείρα να μην εναποθέτει την ελπίδα σε κυβερνητικούς «μεσσίες», στην εναλλαγή αστικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει στην ουσία την ίδια πολιτική.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες συνδυασμένης ικανοποίησης του συνόλου των σύγχρονων αναγκών μας, που περιλαμβάνει την ανάγκη διασφάλισης:

Ασφαλούς, ποιοτικής και υψηλού επιπέδου κατοικίας και μεταφορών.

Κατάλληλων υποδομών, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.

Επαρκών δομών πολιτικής προστασίας, μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας.

Χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Δασών και βουνών που θα έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση, πραγματική αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία και υποδομές για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για ανάπαυση και αναψυχή.


Μείωσης του χρόνου εργασίας με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους.


Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπήκαμε το προηγούμενο διάστημα και μπαίνουμε μπροστά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται για τη διασφάλιση ελεύθερων χώρων και πνευμόνων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό όπως στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Κόντρα στους πλειστηριασμούς κατοικιών. Για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.


Ο λαός μας να γυρίσει την πλάτη σε όσους του λένε ότι ακολουθώντας τον ίδιο καταστροφικό δρόμο θα δει καλύτερες μέρες. Ανοίγουμε σήμερα τον δρόμο της ανατροπής, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, δυναμώνοντας το ΚΚΕ στις κάλπες, σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά.


Της Αφροδίτης ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια