Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ: Κυβερνητικό Πάρκο στα… μουλωχτά!



Των Ελένη Βασιλοπούλου και Γιώργου Μπαλάφα*

Μα γίνεται κυβερνητικό πάρκο στα μουλωχτά;; Γίνεται και παραγίνεται. Άμα ο Περιφερειάρχης λέγεται Γιώργος Πατούλης όλα γίνονται όταν πρόκειται να υπηρετήσει την πολιτικά συγγενική του κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλησιάζουν κιόλας και οι περιφερειακές εκλογές (φέτος τον Οκτώβριο) και δεν παίζουμε με αυτά, σκέφτηκε σίγουρα ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Αμ έπος, αμ έργον λοιπόν.

Έτσι την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, δηλαδή,  επέλεξε η δεξιά διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να συγκαλέσει “έκτακτη” και μάλιστα δια περιφοράς (!) Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέματα  κρίσιμες γνωμοδοτήσεις επί δύο Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Συγκεκριμένα, α) τη Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ και β) εκείνη επί του επενδυτικού σχεδίου “Investment in Data Centers in Greece” για το Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζεται να αδιαφορεί για τους θεσμούς της Περιφέρειας και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το ίδιο απεχθάνεται άλλωστε και τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτόν άλλωστε η διοικούσα παράταξη και οι συνεργάτες της έχουν επιλέξει εδώ και καιρό, με πρόσχημα την πανδημία, να μην παραβρίσκονται δια ζώσης στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ζήσαμε άλλωστε και κατά τη διάρκεια του κορυφαίου ζητήματος, της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2023.

Δυστυχώς ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα όπως είναι η δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον χώρο των εργοστασίων των ΕΑΣ στον Υμηττό – ζήτημα για το οποίο δικαίως έχουν ακουστεί πολλές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις -, η διοίκηση προσπάθησε να το περάσει σε μία έκτακτη και δια περιφοράς Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η απόπειρα απέτυχε, καθώς η δημοκρατική αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία και η συνεδρίαση ακυρώθηκε λόγω μη συγκέντρωσης της απαιτούμενης απαρτίας.

Η προσπάθεια όμως να περάσει το θέμα χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση, χωρίς να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εργαζόμενων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έγινε. Σε ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων των ΕΑΣ στο συγκρότημα εργοστασίων του Υμηττού,  αφού θέτει τα προβληματικά σημεία και αναφέρει πως δεν είναι αντίθετοι σε μια μετεγκατάσταση με σχέδιο και με γνώμονα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ζητούσε να αναβληθεί η συνεδρίαση ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν.

Τυχαία λοιπόν η προσπάθεια δια περιφοράς της συνεδρίασης; Κάθε άλλο.

Δεν έχει προηγηθεί της ΣΜΠΕ καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της περιοχής αλλά και της Αττικής συνολικότερα. Δεν λαμβάνονται υπόψη στη ΣΜΠΕ τα προβλήματα και οι επιδράσεις όχι μόνο στην  περιοχή αυτή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και πρωτίστως, στους όμορους Δήμους. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα αυξηθεί στην περιοχή ενώ εν λόγω ΣΜΠΕ δεν εναρμονίζεται με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά τα αρνητικά, είναι σαφές πως δημιουργείται πρόβλημα εξαιτίας των κυβερνητικών  παραλείψεων στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. Δεν υπάρχει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν υπάρχει κανένας προϋπολογισμός τόσο για την κατασκευή του νέου εργοστασίου όσο και για την μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής από τον Υμηττό. Δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το νέο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί και όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με δημόσιους διαγωνισμούς γνωρίζουν πως θα χρειαστούν χρόνια για τους διαγωνισμούς τόσο της μελέτης όσο και της κατασκευής. Δεν υπάρχει επίσης καμία πρόβλεψη για τις τρέχουσες παραγγελίες που έχει το εργοστάσιο τόσο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για πελάτες του εξωτερικού.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα κι ενώ προφανώς πολλά εκκρεμούν ακόμη περισσότερα αρνητικά, πραγματοποιήθηκε η απόπειρα να περάσει το θέμα χωρίς  ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Η περιφερειακή παράταξη  Δύναμη Ζωής έχει καταθέσει τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της στο σχέδιο δημιουργίας κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της Πυρκάλ, ζητώντας να αποσυρθεί το όλο σχέδιο και να σχεδιαστεί εκ νέου μια πρόταση.

Πρόταση που θα περιλαμβάνει την άμεση μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με πρόνοια για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους. Σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, να δημιουργηθεί ένα Πάρκο πρασίνου υπερτοπικής εμβέλειας, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και με ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων και την ιστορία της περιοχής. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, η Δύναμη Ζωής έχει συμπεριλάβει στο Εναλλακτικό Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023 που έχει καταθέσει, την διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα παραπάνω.

*Η Ελένη Βασιλοπούλου είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών,

*O Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αττικής και συντονιστής του τμήματος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια