Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος στο «Π»: Δημιουργούμε τη σύγχρονη πόλη

Εφημερίδα Παρασκήνιο
Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2022, ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος άνοιξε τα χαρτιά του στο «Π» και αναφέρθηκε στους στόχους του για τη νέα χρονιά, στα έργα που έχουν δρομολογηθεί αλλά και στο τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε, ωστόσο, στις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου του αλλά και στο πρώτο «ελληνικό χριστουγεννιάτικο χωριό».

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική περίοδος. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού;

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα στρωθήκαμε στη δουλειά, συστηματικά και με πρόγραμμα, για να τηρήσουμε όσα είπαμε προεκλογικά στους συμπολίτες μας. Βέβαια, όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και εμείς στον δήμο μας, βρεθήκαμε ξαφνικά να αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και στη συνέχεια η διεθνής ενεργειακή κρίση. Στη μάχη της καθημερινότητας αναγκαστήκαμε μερικές φορές να βάλουμε και λίγο φρένο στα αρχικά μας σχέδια, ώστε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας στα δύσκολα.

Όμως το πρόγραμμά μας τελικά δεν το αφήσαμε πίσω.Δουλέψαμε εντατικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αψηφώντας δυσκολίες που ανέκυψαν, έχουμε ήδη πετύχει αρκετά. Ενδεικτικά, να σας πω ότι αναβαθμίσαμε ενεργειακά έξι σχολεία μας και έχουμε βάλει στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα. Ανακαινίσαμε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μας.Γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας. Ανακαινίσαμε, επίσης, τα γήπεδα μπάσκετ και ανακατασκευάσαμε το γήπεδο τένις. Προχωρήσαμε στην ανάπλαση στη Ζωοδόχο Πηγή και εγκαταστήσαμε περιμετρικό φωτισμό στο Άλσος Άρη Αλεξάνδρου. Πιστοποιήσαμε όλες τις παιδικές χαρές μας, για να παίζουν τα παιδιά μας με ασφάλεια. Εν μέσω κρίσεων, ενισχύσαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες μας και την εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Ενώ συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα – μάλιστα αγοράσαμε με δικούς μας πόρους τρία νέα απορριμματοφόρα.

Όποιον πολίτη κι αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά στον δήμο μας. Ή, σωστότερα, συνέχισαν να γίνονται, γιατί συνεχίζουμε την πολύ γόνιμη και δημιουργική περίοδο του πρώην δημάρχου Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Το πιο σημαντικό, όμως, ίσως είναι ότι καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία: Χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής, του Πράσινου Ταμείου, του Ταμείου Ανάκαμψης, του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών. Κι έτσι, έχουμε ολοκληρώσει ή έχουμε βάλει σε τροχιά υλοποίησης έργα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης. Όλα μαζί ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ εγκεκριμένων έργων στον δήμο μας.

Τι προγραμματίζετε, λοιπόν, σε επίπεδο έργων μέχρι το τέλος της παρούσας δημοτικής περιόδου;

Να σας πω ορισμένα από τα πιο σημαντικά: Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της εμβληματικής πλατείας της Δάφνης, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Ανακατασκευή της πλατείας Μακρυγιάννη. Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και αντικατάσταση του φωτισμού της πόλης μας, που θα αλλάξουν όλη την εικόνα. Όλα αυτά ξεκινούν αρχές του 2023. Ορισμένα προλαβαίνουμε να τα τελειώσουμε σε αυτήν τη θητεία, ενώ άλλα –όπως η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας της Δάφνης– απαιτούν περισσότερο χρόνο. Σημασία έχει, όμως, ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι.

Επίσης, προχωράμε την ψηφιακή αναβάθμισή μας, αφού ενταχθήκαμε και στο πρόγραμμα «Smart Cities», με έργα ύψους 900.000 ευρώ,που θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα όλων.

Τα φετινά Χριστούγεννα ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού πρωταγωνιστεί με το πρώτο «Greek Santa’sVillage», που συνλειτουργεί με τον Δήμο Βύρωνα. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και τι περιλαμβάνει;

Είναι ένα μοναδικό «ελληνικό χριστουγεννιάτικο χωριό», στον πολύ όμορφο, εμβληματικό χώρο στο Θέατρο Βράχων – που τόσο μεγάλη ιστορία έχει στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μπορώ να πω ότι ο ίδιος ο χώρος ήταν που γέννησε την ιδέα. Γιατί πολλές φορές έχουμε συζητήσει –και μας το λέει κι ο κόσμος– ότι είναι κρίμα να αξιοποιείται διαδημοτικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έτσι, λοιπόν, από κοινού με τον Δήμο Βύρωνα, αποφασίσαμε φέτος να προχωρήσουμε στη συνεργασία με το «Greek Santa’sVillage» και να το φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στην Αττική.Ο χώρος γέμισε παιδικά γέλια και πολλές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, ζωγραφική, δημιουργική απασχόληση και βέβαια το παγοδρόμιο.Και όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα, βέβαια, κάνουμε όπως κάθε χρόνο και τις εορταστικές δράσεις του δήμου μας, σε όλη την πόλη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2023, που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο στόχος μας ως Δημοτική Αρχή είναι ένας και υπερβαίνει το στενό όριο των επόμενων εκλογών: Η δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης,φιλικής για όλους τους κατοίκους. Όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Μιας πόλης με πρότυπες κοινωνικές δομές, με πράσινο πρόσημο, με κοινωνική ευαισθησία και με έργα στοχευμένα, που εστιάζουν στις ανάγκες των πολιτών και δίνουν λύση στα χρόνια προβλήματά τους.

Κι αυτή την προσπάθεια θέλω να την κάνουμε όλοι μαζί, πέρα από παραταξιακές και άλλες αντιπαλότητες. Γιατί αυτή είναι η πόλη, η Δάφνη και ο Υμηττός που ονειρευόμαστε και προσπαθούμε να φτιάξουμε, με όλη μας τη δύναμη και την ενέργεια,οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κτίζοντας μάλιστα, πιστεύω, μια σχέση ειλικρίνειας και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ κατοίκων και Δημοτικής Αρχής. Δουλεύουμε σκληρά, έχουμε ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά έχουμε σίγουρα και πολλά να κάνουμε ακόμα.Συνεχίζοντας, πάντα, να δουλεύουμε το ίδιο σκληρά, για όσο συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια