Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Εκδήλωση προς τιμήν του Υμηττιώτη , Νομικού και Δασκάλου Αντώνη Ν.Βγόντζα. Κυριακή 13-11-2022 11:30 π.μ.

Εκδήλωση μνήμης για τον Υμηττιώτη, Νομικό & Δάσκαλο Αντώνη Ν. Βγόντζα

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 11:300 π.μ. 

Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού (ΦΟΥ)

Οδ. Ανδρέα Λεντάκη - Αμισσού & Σμύρνης

Θα ακολουθήσει βράβευση της μαθήτριας που αρίστευσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις της κοινότητας Υμηττού από τη δωρεά που έκανε η οικογένειά του στο Δήμο μας.


Αντώνης Βγόντζας

Ο Αντώνης Βγόντζας (1946-2019) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 - 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Σπουδές
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας του δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971.

Από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση
Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.

Σταδιοδρομία ως νομικός
Από το 1971 ήταν μάχιμος δικηγόρος και διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 μέχρι και σήμερα διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης - βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 - 1992. Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

Κατά την τελευταία θητεία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού (1993 - 1996) υπήρξε νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του.

Θητεία σε θέσεις δημόσιας ευθύνης
Είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας

Ενασχόληση με την πολιτική
Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων, μεταξύ των οποίων και ένα για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια