Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης εξηγεί τι έχει συμβεί στο Θέατρο Βράχων

του  Νίκου Μουρατίδη στα Parapolitika.gr

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μια απίστευτη κατάσταση επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στο θέατρο Βράχων, την οποία παρακολουθώ ανελλιπώς. Το θυμήθηκα πρόσφατα που πήγα και πάλι να δω μια παράσταση, όπως θυμήθηκα που πέρσι είχα συναντήσει εκεί τον Δήμαρχο, τον κ. Γρηγόρη Κατωπόδη και ήταν κάπως ανήσυχος. Φέτος η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο. 

Επικοινώνησα με τον Δήμαρχο για να μου τα πει από πρώτο χέρι, αλλά πριν δούμε τι μου είπε, ιδού τι έχει γίνει με χρονολογίες.


Το ιστορικό της υπόθεσης

  • Το 1979, (επί δημαρχίας του Δημήτρη Νικολαΐδη στον Βύρωνας και του Αντρέα Λεντάκη στον Υμηττό ) άρχισαν κινητοποιήσεις για να περάσει η χρήση του χώρου στους δύο δήμους.
  • Το 1981, επί θητείας Μελίνας Μερκούρη στο υπουργείο Πολιτισμού, η χρήση του χώρου των λατομείων πέρασε στο Δήμο Βύρωνα (αργότερα αναγνωρίστηκε ότι ένα μέρος ανήκει στον Δήμο Υμηττού).
  • Το 1986 το Θέατρο Βράχων φιλοξένησε τις πρώτες μεγάλες παραστάσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Τα χρόνια που ακολούθησαν τα εγκαταλειμμένα λατομεία, από χωματερή μετατράπηκαν σε χώρος πολιτισμού και αναψυχής, με 2 θέατρα και γήπεδα (βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο κτλ.)

  • Το 2003 βρέθηκαν κάποιοι ιδιώτες που διεκδίκησαν τον χώρο.
  • Το 2016 το Πρωτοδικείο αποφάσισε πως ο χώρος ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο.
  • Το 2020 το εφετείο αποφάσισε - αιφνιδιάζοντας τους πάντες - ότι η έκταση αυτή ανήκει στους ιδιώτες.
  • Το 2022 η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου, εξετάστηκε στον Άρειο Πάγο, που αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του εντός του επόμενου έτους.

Η συνέντευξη με τον Δήμαρχο

Κύριε Δήμαρχε, κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την επιμονή και υπομονή σας, μ’ αυτήν την ανήκουστη υπόθεση της διεκδίκησης της περιοχής των ΘεάτρωνΒράχων, από ιδιώτες. Πως ήταν φέτος τα πράγματα στον Άρειο Πάγο, τι προαίσθημα έχετε;

- Καταρχάς κύριε Μουρατίδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον ενδιαφέρον σας. Στις 4 Μαΐου 2022 καταθέσαμε, όπως είπατε, στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφαση του Εφετείου, και είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα του Δήμου Βύρωνα και το ίδιο έγινε και από την πλευρά του Δήμου Δάφνης – Υμηττού και φυσικά του ελληνικού Δημοσίου που είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης. Πρέπει να πούμε ότι σε αυτόν το βαθμό δεν κρίνεται η υπόθεση επί της ουσίας. Το αρμόδιο πενταμελές τμήμα του Αρείου Πάγου, θα αποφασίσει αν η απόφαση του Εφετείου ήταν σωστή ή αν θα πρέπει να κριθεί και πάλι από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Η απόφαση αναμένεται σε έξι μήνες έως ένα χρόνο από την ημέρα της εξέταση του θέματος, τον περασμένο Μάιο. Παρά το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι Ιδιώτες που διεκδικούν το χώρο, ξέρουμε ποιοι είναι; Γνωρίζετε τι θέλουν να κάνουν την έκταση αυτή; Θα γκρεμίσουν τα θέατρα και τα γήπεδα;

- Δεν ξέρουμε τι θέλουν να κάνουν, αλλά φυσικά και γνωρίζουμε ποιοι είναι. Τα ονόματα τους όμως απαγορεύεται από το νόμο να δημοσιοποιηθούν, εφόσον η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για 17 ιδιώτες που διεκδικούν δασική έκταση 104 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στην Β’ Ζώνη Υμηττού. Αξίζει δε να πούμε στο σημείο αυτό ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών του 2020, παραχωρεί την επίμαχη έκταση στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, με την αναγνώριση τίτλων ιδιοκτησίας (χρυσόβουλων) που χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια -ύστερα από την απόφαση του Εφετείου που αναφέρατε- σας παρακολουθώ να «τρέχετε» στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να δημοσιοποιήσετε αυτή την υπόθεση. Τι σας είπαν οι πολιτικοί που συναντήσατε;

- Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που μας έγινε γνωστή η απόφαση κινηθήκαμε με ταχύτητα για να ενημερώσουμε της πολιτικής ηγεσία της χώρας. Μαζί με τον δήμαρχο Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιο Μπινίσκο επισκεφθήκαμε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποκορύφωμα της προσπάθεια αυτής ήταν η συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον πρώην υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Θόδωρο Λιβάνιο. Φθάσαμε στο ανώτατο επίπεδο γιατί το θέμα αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας, για εμάς και θα πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι και να πάρουν θέση! Οι πολιτικοί ενημερώθηκαν, αλλά επειδή είναι θέμα δικαιοσύνης δεν μπορούν να πουν κάτι.

Το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού τουλάχιστον στάθηκε στο πλευρό σας; Γιατί φαντάζομαι να θέλουν να παραμείνει ο χώρος ως έχει, με τα δύο θέατρα και τα γήπεδα. Την κυρία Μενδώνη την είδατε; Της μεταφέρατε το πρόβλημα;

- Κι’ εγώ φαντάζομαι ότι η κυρία υπουργός θέλει η έκταση να παραμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς, αλλά κανένα υπουργείο η άλλος θεσμικός παράγοντας δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη. Εμείς επιδιώκουμε να είναι όλοι ενήμεροι για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης καθώς και για τη σημασία της έκτασης αυτής για τους πολίτες του Βύρωνα και της Δάφνης – Υμηττού και της Αθήνας γενικότερα.

Ο κόσμος, οι δημότες του Βύρωνα, τι λένε; Πως αισθάνονται για όλο αυτό που συμβαίνει;

- Η απόφαση του Εφετείου έσκασε σαν βόμβα! Ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη με δεδομένο ότι απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μας δικαίωνε πλήρως και ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε ότι αφορά τις αξιώσεις των ιδιωτών. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, στη κοινή γνώμη προκλήθηκε οργή και αγανάκτηση! Ο κόσμος ένιωσε ότι απειλείται μια έκταση μεγάλης σημασίας για την καθημερινότητα του, την άθληση, την αναψυχή και την ψυχαγωγία του αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ των Βράχων. Ο κόσμος είναι στο πλευρό μας. Και τόσο οι πολίτες, όσο κι εμείς τηρούμε στάση αναμονής για την απόφαση της δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι εκείνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είμαστε όμως, παράλληλα, έτοιμοι και για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο πάντοτε της νομιμότητας. Αυτό εισπράττω σε συζητήσεις με τους συνδημότες μου.

Οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους τι θέση έχουν πάρει;

- Από την πρώτη στιγμή ο καλλιτεχνικός κόσμος βρέθηκε στο πλευρό μας, είτε μέσω απευθείας επαφών μαζί μας, είτε μέσω δηλώσεων στο Τύπο. Επίσης πολλοί καλλιτέχνες δηλώνουν την στήριξή τους στις εμφανίσεις τους στο Φεστιβάλ, το οποίο το 2021 και το 2022 το αξιοποιήσαμε για να ενημερώσουμε το κοινό ζητώντας την στήριξη του μέσω υπογραφών σε σχετικό ψήφισμα.

Μήπως πρέπει να φτιάξουμε σελίδες στα social media – με σύνθημα «Σώστε τα θέατρα και τα γήπεδα», για να γίνει ξεσηκωμός;

- Αυτό που προτείνετε είναι μια πολύ καλή ιδέα, την οποία μπορούμε να τη εξετάσουμε σε συνεργασία και με το Δήμο Δάφνης – Υμηττού στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Ήδη όμως εμείς από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση δημοσιοποιώντας το θέμα και μεταξύ άλλων ανεβάσαμε ένα ψήφισμα στο avaaz.org: https://bit.ly/3RXlFb5 Το ψήφισμα αυτό το έχουν ήδη υπογράψει ηλεκτρονικά περίπου 10.000 χιλιάδες άτομα και στην έντυπη μορφή πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Είμαστε όμως σε ετοιμότητα για να εντείνουμε και να πολλαπλασιάσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας.

Και τελειώνοντας, αν αποφασίσει και ο Άρειος Πάγος υπέρ των ιδιωτών, θα καταφύγετε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια;

- Πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης το γνωρίζουν άριστα οι νομικοί μας και θα το χειριστούν κατάλληλα. Εμείς ως διοίκηση του δήμου Βύρωνα, θα πρέπει να εστιάσουμε και στην πολιτική και κοινωνική διάσταση του θέματος. Όπως σας είπα, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο, προκειμένου να παραμείνει στην κυριότητα του δημοσίου η περιοχή των Θεάτρων Βράχων. Ο χώρος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για εμάς οπότε, όπως καταλαβαίνετε θα κλιμακώσουμε τις προσπάθειες μας και με τους πολίτες στο πλευρό μας θα φτάσουμε μέχρι την τελική δικαίωση! Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την ετυμηγορία της δικαιοσύνης. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα πράξει το σωστό και το δίκαιο. Δηλώνουμε όμως, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ένδικό μέσο αλλά και τη δυναμική της κοινωνίας για να διατηρήσουμε αυτά που κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες, μετατρέποντας ένα παλιό νταμάρι, ένα χώρο ασχήμιας, μια εστία μόλυνσης, σε ένα χώρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, που ανήκει σε όλους. Γιατί όπως λέει και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στον «Κύκλο με την κιμωλία»: “Τα αγαθά ανήκουν σ’ αυτούς που τα ρίζωσαν, τα έθρεψαν, τα μεγάλωσαν και πάνω απ’ όλα τ’ αγαπάνε”

-----------------------------------

Είναι ανήκουστο μια έκταση που ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο, να την διεκδικούν κάποιοι ιδιώτες!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να καταλάβουμε, αυτοί οι ιδιώτες που θέλουν να πάρουν τον χώρο των θεάτρων και των γηπέδων, τον διεκδικούν με τίτλους ιδιοκτησίας που χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Τότε (1800) η γη ανήκε στους Τούρκους κατακτητές, στους Έλληνες μεγαλοκτηματίες και στην εκκλησία. Στα τέλη του 1830 πριν ξεκουμπιστούν οι Τούρκοι, άρχισαν να πουλάνε όσο-όσο τις κτηματικές τους περιουσίες στην Αττική, σε πολύ φθηνές τιμές, με ιδιωτικά συμφωνητικά, για ένα γρόσι το στρέμμα, δίνοντας την ευκαιρία στους πλούσιους της εποχής και στα μοναστήρια να αγοράσουν την έκταση της αττικής γης ώστε να μη μείνει τελικά ούτε στρέμμα για δημόσια περιουσία. Όλη λοιπόν η γη της Αττικής που κατεχόταν από τους Τούρκους είχε περάσει στα χέρια των παπάδων και των Ελλήνων κτηματιών.

Μια γενική άποψη του χώρου από ψηλά με τα δύο θέατρα και τα γήπεδα



Οι Δήμαρχοι στο μέγαρο Μαξίμου




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια