Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ:Απόφαση-Γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού σχετικά με την ΣΜΠΕ για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ 12-9-2022

Αρνητική ήταν η στάση από το δημοτικό συμβούλιο Δάφνης-Υμηττού στη χθεσινή συνεδρίαση σχετικά με τη ΣΜΠΕ(στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 21:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα. Πλήθος κόσμου προσήλθε να παρακολουθήσει την κρίσιμη συνεδρίαση, όμως ο λόγος στους δημότες δόθηκε αρκετά αργά, αφού οι περισσότεροι είχαν πια αποχωρήσει.


Έκπληξη αποτέλεσε η πρώτη φορά αρνητική στάση όλης της διοίκησης του δήμου Δάφνης-Υμηττού εναντίον του Κυβερνητικού πάρκου και της σχετική μελέτης όπως έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση, χωρίς όμως να δέχεται να στηρίξει ψήφισμα της αντιπολίτευσης εναντίον του έργου, 1,5 χρόνο μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Αντιθέτως, η διοίκηση κατέθεσε και ψήφισε τα εξής:

«Οι παρατηρήσεις μας που αφορούν τη ΣΜΠΕ(Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων) για τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ είναι οι παρακάτω:

1) Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο. Να περιοριστούν οι Κυβερνητικές υπηρεσίες μόνο στα διατηρητέα κτήρια και στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ, πλην αυτών που σύμφωνα και με τη μελέτη δεν έχουν δεσμευτεί με υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια ζητάμε να περιέλθουν ιδιοκτησιακά στον δήμο με χρήση που θα προσδιορίσει ο ίδιος(χρήση πολιτισμού-αθλητισμού κ.α.).
2) Διπλασιασμό των θέσεων πάρκινγκ από αυτές που ορίζει ο νέος οικοδομικός κανονισμός σύμφωνα με τον πληθυσμό των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες σύμφωνα με το 1. Ένα μέρος των θέσεων αυτών να παραχωρηθούν για αποκλειστική χρήση του δήμου.
3) Χαρακτηρισμός των οδών Σμύρνης – Λεντάκη – Ελευθερωτών ως δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
4) Θεσμοθέτηση υποχρεωτικού διευρυμένου ωραρίου των εργαζομένων.
5) Χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων για τη μεταφορά των εργαζομένων.
6) Αναθεώρηση του τμήματος της Λ. Ηλιουπόλεων που προτείνεται για ανάστροφη πορεία με υπογειοποίηση.
7) Κατασκευή πεζογέφυρας που θα ενώνει το Κυβερνητικό Πάρκο με το πάρκο Άρη Αλεξάνδρου.
8 ) Σύνδεση του Κυβερνητικού Πάρκου με το πάρκο Άρη Αλεξάνδρου και της περιοχής του θεάτρου Βράχων με τη δημιουργία πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου.
9) Κατά την κατασκευή του έργου το 20% των εργαζομένων θα προέρχονται από δημότες της πόλης μας.
10) Δημιουργία εντός του χώρου πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
11) Πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ της ΠΥΡΚΑΛ.
12) Επειδή οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, ο δήμος θα έχει μια απώλεια της τάξης των 410 χιλιάδων ευρώ ετησίως και για τον λόγο αυτόν ζητάμε τον επιμερισμό του παραπάνω ποσού στη μηνιαία ΚΑΠ.

Επισημαίνουμε ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας ως το μείζον αυτό θέμα που αφορά στον δήμο μας και θα εμπεριέχεται στην πρότασή μας, δεν είχαμε την ανάλογη και έγκαιρη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία, ρητά δηλώνουμε ότι από δω και στο εξής οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται έστω και σε στάδιο προμελέτης χωρίς τη συμμετοχή μας, θα μας βρίσκει αντίθετους, θα υπερασπιστούμε την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των δημοτών μας με κάθε κόστος.
Θεωρούμε τις προτάσεις μας ρεαλιστικές και θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν στην αποτύπωση του τελικού σχεδίου.»


Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατέθεσε το εξής ψήφισμα, το οποίο καταψηφίστηκε από τη διοίκηση του δήμου και δεν πέρασε τελικά:

«Διεκδικούμε την παύσης κάθε Κυβερνητικού σχεδιασμού για τη Δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.»


Η απόφαση μέχρι και αυτήν την στιγμή, δεν έχει αναρτηθεί ούτε στη διαύγεια, αλλά ούτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια