Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Γιώργος Δαουλάρης στο 94.0 για την ΠΥΡΚΑΛ: «Η δημοτική αρχή διστάζει να πει ΟΧΙ στην Κυβέρνηση για την ΠΥΡΚΑΛ»!

Δριμεία επίθεση στην δημοτική αρχή Δάφνης-Υμηττού εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Δαουλάρης, με αφορμή την άρνησή της να εγκρίνει ψήφισμα της αντιπολίτευσης κατά του κυβερνητικού πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Ο ίδιος προεξόφλησε πως το θέμα του πάρκου υπουργείων θα είναι ένα από τα βασικότερα διακυβεύματα ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Διαβάστε εδώ απόσπασμα από την συνέντευξη:

Είμαστε αντίθετοι στην Υπουργούπολη, καθώς οι επιπτώσεις για τους δημότες θα είναι ασύμμετρα αρνητικές.

Να μη ξεχνάμε ότι εκεί (στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ) βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο Μποδοσάκη που από το 1890, είναι ένας χώρος ο οποίος εμπεριέχει εγκαταστάσεις όπου κάποια κτήρια έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα. Άρα λοιπόν δε μιλάμε για τυχαίες εγκαταστάσεις και υποδομές. Υπάρχει ένας τεράστιος χώρος και εντός αυτού η εθνική μας βιομηχανία.

Στη δεκαετία του '70 μέχρι '80-'85 που άρχισε η απαξίωση του εργοστασίου εργάζονταν εκεί 6.000 εργαζόμενοι. Σήμερα πρέπει να έχουν καταλήξει να εργάζονται γύρω στα 250-300 άτομα σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε, που σημαίνει πως αυτό το εργοστάσιο παρά το ότι έχει περιοριστεί, είναι ακόμα μια μεγάλη υποδομή και δεν είναι τόσο απλό να γίνει μετεγκατάσταση όπως λέει η κυβέρνηση.

Στην αρχή του ζητήματος αυτού, είχαμε αιτηθεί από τον δήμαρχο πληροφόρηση και η απάντηση ήταν πως δεν γνωρίζει τίποτα. Τρείς μέρες μετά, εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο σποτάκι μαζί με τον δήμαρχο κ. Μπινίσκο, και διαφημίζουν το πρότζεκτ ΠΥΡΚΑΛ. Στην ουσία με την θέση του δημάρχου υιοθετούσε αυτή τη πρόταση, την οποία δεν γνώριζε κανείς μας, κανένας δημότης, κανείς από το ΔΣ και υποστήριζε ότι δεν τη γνώριζε κιόλας κοροϊδεύοντάς μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 και μετά υπήρχε πάγιο αίτημα της περιοχής, όπως επίσης και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για μετεγκατάσταση- απελευθέρωση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ, με στόχο τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πολιτισμού και πάρκο για τους δημότες και την ευρύτερη περιοχή. Σε όλο αυτό φυσικά έπρεπε να εμπλακεί το κεντρικό κράτος, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που δε θα μπορούσε να στηρίξει κανείς δήμος μόνος του. Δυστυχώς όμως, από το 2020 και μετά λόγω και του covid- 19 τα ΔΣ γινότανε μέσω τηλεδιασκέψεων, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν όλο αυτό, ώστε να συσκοτίσουν καταστάσεις και γεγονότα. Τώρα συνεχίζουν στο ίδιο τροπάριο, έχοντας εθιστεί στην απόκρυψη και στο ψέμα.

Σχετικά με τα όσα έγιναν με το φιάσκο της διαβούλευσης το τραγικό είναι ότι δεν μας είχαν πληροφορήσει για τίποτα. Η διαβούλευση είχε ήδη ανέβει και ξεκινήσει να τρέχει για πολίτες και φορείς από τις 13/7 και εμείς το πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων!!!

Στείλαμε επιστολή στον δήμαρχο, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητώντας έκτακτο ΔΣ αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε. Μας απαντάει ότι δε χρειάζεται να κάνουμε ΔΣ στις 5/8, γιατί αφενός ο κόσμος υποτίθεται λείπει σε διακοπές και αφετέρου πως αυτή η διαβούλευση δεν ισχύει, αλλά θα ανακοινωθεί άλλη. Γι’ αυτό και δεν είχαν ενημερώσει κανέναν… Απόλυτη κοροϊδία.

Επιμείναμε λοιπόν να ενημερώσει τη κυβέρνηση και να παγώσει τη διαδικασία, ώστε δώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Μας διαβεβαίωσε πως θα το έκανε και ξαφνικά ενώ δεν πιέσαμε να γίνει το ΔΣ -όπως και μπορούσαμε βάσει του νόμου - δεν έκανε τίποτα απολύτως!!! Ποιόν εκπροσωπεί ο κ. Μπινίσκος;;;

Κοντά στα τέλη Αυγούστου προς αρχές Σεπτέμβρη, εφόσον η διαβούλευση έχει παγώσει συμφωνήσαμε να συγκαλέσουμε ένα ΔΣ ανοιχτό με τους δημότες και με τους πολίτες και να ενημερωθούμε από εξειδικευμένους ανθρώπους για το τί ακριβώς συμβαίνει. Η διαβούλευση αυτή των 500 σελίδων, μαζί με τις περιβαλλοντικές μελέτες δεν είναι κάτι απλό που μπορεί να το μελετήσει ένας δημοτικός σύμβουλος ή ένας πολίτης και έπειτα να καταθέσει τις θέσεις ή τις σκέψεις του.

Όμως αυτά δεν συνέβησαν. Ξαφνικά βλέπουμε ότι η διαβούλευση ξεκινά εκ νέου στις 13 Αυγούστου, με λήξη για τους πολίτες στις 3/9 και για τους φορείς στις 17,18/9, ξανά χωρίς ενημέρωσή μας. Αυτή η διαβούλευση τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι μια διαβούλευση ενημέρωσης των πολιτών και του δήμου και οποιουδήποτε επίσημου φορέα γύρω από το θέμα, έτσι ώστε να μπορούν να κατατεθούν απόψεις και να κατανοήσουμε κατ' αρχάς τον όγκο του πρότζεκτ. Πρόκειται για μεταφορά 9 Υπουργείων από το Δήμο Αθηναίων και 4 Ανεξαρτήτων Αρχών.

Το μόνο αφήγημα γύρω από αυτή τη μπίζνα που χτίζεται είναι να κρατάνε το κόσμο στο σκοτάδι σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, να ισχυρίζονται πως όλοι οι υπόλοιποι δε θέλουμε την ανάπτυξη και να λειτουργούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι!!!

Τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν αυτόν το ρόλο και δυστυχώς ο κ. Μπινίσκος επιβεβαιώνει πώς ξαφνικά βρέθηκε από το πουθενά να γίνει Δήμαρχος.

Ο Υμηττός είναι ένας δήμος με χαμηλή δόμηση, μια γειτονιά ανθρώπινη. Η Δάφνη στο από κάτω σημείο απ’ την άλλη, που γειτνιάζει με το έργο έχει πιο ψηλά κτήρια. Αντιλαμβάνεται όμως κανείς πως μια τέτοια παρέμβαση σίγουρα θα αλλάξει την περιοχή εντελώς. Ακούμε λοιπόν για μεταφορά υπουργείων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε μια περιοχή που το δικό της δίκτυο δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει στους 12-15 χιλιάδες εργαζόμενους, που θα στοιβαχθούν ξαφνικά σε έναν παράδρομο της Βουλιαγμένης. Πού θα πάνε όλα αυτά τα αμάξια;

Αντιλαμβάνεται επίσης ο καθένας, ότι αυτά τα κτήρια θα έχουν μια υψηλή ασφάλεια, άρα επιπλέον θα υπάρξει σταθμός αστυνομίας και πυροσβεστικής. Κι άλλη κίνηση και πιθανότατα φασαρίες, απεργίες. Η περιοχή δεν έχει δρόμους όπως το Ελληνικό. Εκείνο το σημείο είναι αρκετά στενό και πολύ επιβαρυμένο κυκλοφοριακά.

Έχουν διχάσει τον κόσμο, γιατί δεν ξεκαθαρίζουν τα ολιστικά αποτελέσματα του έργου, χρησιμοποιώντας θέσεις που είχαν το 2011 και αφήνοντας τον κόσμο να πιστεύει ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη που θα αποφέρει καρπούς σε όλους.

Τώρα ξανά, πολλοί ιδιοκτήτες πάνε να κάνουν το λάθος και να διαβλέψουν την περιοχή μας ως "γη της επαγγελίας", γιατί δεν τους εξηγεί κανείς ότι το έργο θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια και θα κερδίσουν πάλι οι επενδυτές και όχι οι μικροϊδιοκτήτες- δημότες. Μιλάμε για πρόγραμμα ΣΒΙ.

Πολλοί επιστημονικοί φορείς ήδη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και τις θέσεις τους απέναντι στο κυβερνητικό έργο. Οφείλουμε να το τονίσουμε αυτό. Δεν τα επινοούμε αυτά.

Στα τελευταία δημοτικά συμβούλια του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Μπακογιάννης αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα, ενώ επέμενε όλη η αντιπολίτευση και μάλιστα έκαναν και επίθεση στον κ. Γερουλάνο που το έφερε στο συμβούλιο. Γιατί αυτή η αμοιβαία συσκότιση από όσους είναι εκπρόσωποι της ΝΔ;

Αυτό το θέμα αφορά το ίδιο και το Δήμο Αθηναίων. Αλλάζει την οικονομία του. Θα ερημώσει η Αθήνα; Μια δήλωση - δημοσίευση έκαναν μόνο σε προσωπικό του λογαριασμό του κ. Σκέρτσου στα social media να μας λέει ότι τα κτήρια είτε θα μετατραπούν σε κατοικίες για νέα ζευγάρια, είτε θα γκρεμιστούν. Πώς όμως θα τα νοικιάζουμε και κυρίως πώς θα γίνει να τα γκρεμίσουν καθόσον τα περισσότερα εξ αυτών είναι γραμμένα στο Υπερταμείο από την εποχή των Μνημονίων και έπειτα; Εξαγγελίες αερολογίες.

Ελπίζω να έγινα απόλυτα κατανοητός, αλλά ήθελα να επισημάνω τις προβληματικές και το πόσο περίπλοκο είναι το έργο ΠΥΡΚΑΛ. Δεν είναι ότι εμείς δε θέλουμε το έργο, γιατί είμαστε από την άλλη πλευρά ή για οποιοδήποτε άλλο κλισέ αφήγημα βολεύει να υποστηρίζουν.

Δεν πρόκειται όμως να ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση της περιοχής μας, στο όνομα μιας ανάπτυξης που δεν δύναται να έρθει , προκαλώντας κίνηση, απεργίες, και υποθάλποντας την ποιότητα ζωής δημοτών και εργαζομένων. Απαιτούμε εξηγήσεις, ειδάλλως θα το θεωρήσουμε εσκεμμένη συγκάλυψη. Έχουμε άλλωστε πολύ συγκεκριμένη αντιπρόταση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια