Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


«Η στρατηγική διάλυση των ΕΑΣ υλοποιείται μεθοδευμένα»-Γ.Σαράντης

 Του Γιάννη Σαράντη * στο militaire.gr


Εν μέσω προκλήσεων, επεκτατικών βλέψεων και καθημερινών απειλητικών ενεργειών (παραβιάσεις, παρενοχλήσεις στη θάλασσα κλπ) εκ μέρους της γείτονος χώρας, ο κ. Πρωθυπουργός με εξαγγελία του στις 3 Απριλίου 2021 εξήγγειλε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό και τη δημιουργία «πάρκου υπουργείων».

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το μοναδικό στη χώρα, το οποίο πιστοποιημένα παράγει μεταλλικά μέρη πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων και τμημάτων πυραύλων, σύμφωνα με προδιαγραφές ΝΑΤΟ.

Η απομάκρυνση του συγκεκριμένου εργοστασίου από τον αστικό ιστό παρά τη σπουδαιότητα που έχει, δεν μπορεί παρά να έχει μια πρώτη θετική ανάγνωση, εφόσον μετεγκατασταθεί και επαναλειτουργήσουν οι γραμμές παραγωγής στο σύνολό τους.

Για τους κατοίκους του Δήμου Δάφνης  – Υμηττού αλλά και των όμορων περιοχών, η δημιουργία πάρκου εννέα υπουργείων αντί πάρκου πρασίνου, είναι ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την επιβάρυνση που θα υποστεί η περιοχη από τη λειτουργία εννέα υπουργείων και τον αριθμό ατόμων που καθημερινά θα έχουν πρόσβαση σε αυτά. 

Έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αγ. Δημητρίου. Στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού η δημοτική αρχή στηρίζει τη Πρωθυπουργική εξαγγελία αν και η πλειοψηφία των λοιπών παρατάξεων αλλά και μεγάλη μερίδα των δημοτών είναι αντίθετοι.

Για τους εργαζόμενους των Ε.Α.Σ. η εξαγγελία θα μπορούσε να είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον:

  1. Υπήρχε ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό –Επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο να περιλαμβάνει την εξαγγελθείσα μετεγκατάσταση. Μέχρι σήμερα, πέντε μήνες πριν την έναρξη εργασιών για το «πάρκο υπουργείων», δεν έχει υπάρξει.
  2. Υπήρχε ένα σχέδιο για το που θα μετεγκατασταθούν τα ογκώδη στη πλειοψηφία τους μηχανήματα παραγωγής πυρομαχικών, σε ποιες δηλαδή εγκαταστάσεις και με ποιες υποδομές. Μέχρι σήμερα, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί.
  3. Υπήρχε ένα σχέδιο υλοποίησης των εκκρεμών παραγγελιών που αφορούν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Ε.Δ), αλλά πελάτες εξωτερικού. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει. 

Η ανυπαρξία σχεδίου και η επικίνδυνη για την εταιρία διοίκηση που ασκείται κατ’ εντολή της Κυβέρνησης, έχουν μεταθέσει στο άγνωστο την υλοποίηση παραγγελιών προς τις Ε.Ε.Δ., με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια εκ μέρους των Γενικών Επιτελείων αλλά και έχουν ακυρώσει συμβόλαιο εξωτερικού, όπως τελευταία της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μπαγκλαντές

  1. Εφόσον επίσης, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες υποδοχής με κτιριακές εγκαταστάσεις προκειμένου οι γραμμές παραγωγής στο σύνολό τους (οι οποίες είναι απαραίτητες για την εφοδιαστική αλυσίδα των Ε.Ε.Δ. όπως εκφράστηκε και δια στόματος του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας), να μεταφερθούν στους νέους χώρους. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ξεκινήσει.
  2. Και τέλος, εφόσον είχαν εξευρεθεί και είχαν ανακοινωθεί οι οικονομικοί πόροι που θα ενίσχυαν και θα στήριζαν το όλο εγχείρημα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανακοινωθεί. Οι δε φημολογούμενες κουβέντες του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάση περί μη ύπαρξης οροφής στη χρηματοδότηση του project, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική διαλύει μια Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (Α.Β.), αξίζει να επισημάνουμε μερικά στοιχεία της Α.Β. της Τουρκίας.

  • Το 2002 η τουρκική Α.Β. είχε 62 αμυντικά προγράμματα. Σήμερα, αναπτύσσει περισσότερα από 700!
  • Η έγκυρη, αντικειμενική λίστα της Defence News κατατάσσει επτά τουρκικές εταιρίες στις 100 ισχυρότερες του κόσμου.
  • Το 1999 η Τουρκία ήταν ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων. Το 2018 ήταν ο 14ος μεγαλύτερος εξαγωγέας. 

Στις 27 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε έκτατη Γενική Συνέλευση Μετόχων (Γ.Σ.Μ.)  με θέμα την αλλαγή έδρας των Ε.Α.Σ. από τη Δάφνη – Υμηττό στη Μάνδρα.

Φαίνεται ότι με τη μέθοδο των τμηματικών διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων (σαλαμοποίηση), υλοποιούν ένα σχέδιο διάλυσης του εργοστασίου του Υμηττού, ελλείψει των παραπάνω σχεδίων που αναφέραμε.

Στη Γ.Σ.Μ. οι μικρομέτοχοι αλλά οι θεσμικοί εκπρόσωπο ων εργαζομένων (Σωματείο, Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας και το Συμβούλιο Εργαζομένων) κατέθεσαν θέσεις, όπως για παράδειγμα να δοθεί επιτέλους η μελέτη Deloitte η οποία παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στο ΥΠ.ΟΙΚ. και την οποία Κυβέρνηση και Διοίκηση πεισματικά αρνούνται να δώσουν σε πολιτικά κόμματα και θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

Είναι βέβαιο ότι η διάλυση του εργοστασίου του Υμηττού χωρίς να μετεγκατασταθεί και επαναλειτουργήσει στο σύνολό του, θα προξενήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική πορεία των Ε.Α.Σ., μια η παραγωγή πυρομαχικών αποδίδει τα περισσότερα έσοδα στην εταιρία.

Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στην αμυντική θωράκιση της χώρας, εν μέσω δυσμενών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Ελληνικός λαός στηρίζει για δεκαετίες μια Ελληνική Α.Β. δημοσίου συμφέροντος λόγω του στρατηγικού της χαρακτήρα. Όχι για να διαλύεται και ο μηχανολογικός της εξοπλισμός να πωλείται για scrap.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και οι διοικητικές πράξεις, πρέπει να ελεχθούν τόσο ως προς τη τεχνοκρατική διάσταση και τις διοικητικές πράξεις, όσο και ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας μας.

* Ο Γιάννης Σαράντης είναι εργαζόμενος των Ε.Α.Σ. Υμηττού και Γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια