Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Σχέδια μετακόμισης υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

 


Οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο για τη δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ δεν προκάλεσαν ανησυχίες μόνο για τσιμεντοποίηση του Υμηττού. Αυτομάτως τα βλέμματα στράφηκαν και στο αθηναϊκό Κέντρο από όπου θα «μετακομίσουν» 9 υπουργεία**, συν 4 κρατικοί οργανισμοί***, εν τέλει ένα σύνολο δημόσιων υπηρεσιών που σήμερα στεγάζονται σε 107 μισθωμένα κτίρια και 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες.

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του κενού που θα προκαλέσει στο αθηναϊκό κέντρο η απομάκρυνση ενός τέτοιου τμήματος της Δημόσιας Διοίκησης. Το κενό αυτό εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει ένα ευρύτερο πλέγμα καθημερινών οικονομικών δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. «Αν βγάλουμε από το Κέντρο 15.000 εργαζομένους που δημιουργούν ένα “οικοσύστημα”, θα δημιουργηθούν μαύρες τρύπες που θα αφήσουν πίσω τους την καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είχε τονίσει η Μαρία Μάρκου, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, σε εκδήλωση που είχαν διοργανώσει τον περασμένο Ιούνιο για την ΠΥΡΚΑΛ δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς.

Όπως είχε προσθέσει η κ. Μάρκου, αυτές οι μαύρες τρύπες δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να γεμίσουν, όμως «είναι βέβαιο ότι εκεί μπορεί να γίνει ένα μεγάλο παιχνίδι κτηματαγοράς και τουρισμού». «Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, μπορούν να φτιάξουν μια τουριστική βιτρίνα, έναν χώρο περιπάτου που δεν απευθύνεται όμως σε εμάς. Να φτιάξουν αυτό που ονειρεύεται ο δήμαρχος Αθηναίων. Ανθισμένα βουλεβάρτα, με τουρίστες και τουριστικά λεωφορεία να αδειάζουν κόσμο σε καφενεία και καταστήματα τουριστικών ειδών», είχε σχολιάσει.

Πηγή: *Μαρία Μάρκου - Εφημερίδα των συντακτών

*αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου

**1. Οικονομικών, 2. Ανάπτυξης, 3. Εργασίας, 4. Υγείας, 5. Περιβάλλοντος, 6. Εσωτερικών, 7. Αγροτικής Ανάπτυξης, 8. Πολιτισμού, 9. Τουρισμού.

***ΑΑΔΕ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια