Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


"Σέρπικο" (1973) στην Ταράτσα του Φ.Ο.Υ Δευτέρα 13/09/2021 21:00 Διήμερο αφιέρωμα στον Μίκη ΘεοδωράκηΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:

 
 "Σέρπικο" (1973) Σε Σκηνοθεσία ΣΙΝΤΝΕΙ ΛΟΥΜΕΤ

Διήμερο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/09/2021 & ΩΡΑ 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Σέρπικο (αγγλικά: Serpico), είναι μια νέο-νουάρ βιογραφική αστυνομική ταινία Αμερικανικής παραγωγής 1973, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λουμέτ, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πήτερ Μάας. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστούν ο Αλ Πατσίνο, η Κορνηλία Σαρπ Μπρέγκμαν και ο Τζον Ράντολφ.

Η ταινία, όπως και το βιβλίο αναφέρονται στην πραγματική ιστορία του αξιωματικού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Φρανκ Σέρπικο, που στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατήγγειλε τη διαφθορά που ήταν διάχυτη στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διεφθαρμένους συναδέλφους του.

ΠΛΟΚΗ
Ο Φρανκ Σέρπικο (Αλ Πατσίνο) μετά την αποφοίτηση του από την Αστυνομική Ακαδημία, θα ενταχθεί σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και ως νέος αστυφύλακας θα δείξει ιδιαίτερο ζήλο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, κάνοντας συνεχείς συλλήψεις μικροκακοποιών.

Κατά την διάρκεια μιας συνηθισμένης περιπολίας με έναν συνάδελφο του θα βρούν ένα σεσημασμένο πράκτορα παρανόμων στοιχημάτων, ο οποίος είχε καθυστερήσει να καταβάλει την μηνιαία μίζα στους αστυνομικούς. Τότε ο Σέρπικο έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την διαφθορά μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί του τμήματος θα προτείνουν στον Σέρπικο να πάρει και αυτός το μερίδιο που του αναλογεί, αλλά ο Σέρπικο δεν δέχεται.

Μετά τα συνεχόμενα κρούσματα διαφθοράς στο τμήμα και την συνεχή πίεση των άλλων αστυνομικών να πάρει μίζα, ο Σέρπικο αποφασίζει να απευθυνθεί στους ανωτέρους του, αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, επειδή αρνείται να καταθέσει εναντίων των συναδέλφων του. Παρόλα αυτά όμως δεν θα το βάλει κάτω και θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο αγώνας του θα οδηγήσει σε εσωτερικές διαμάχες στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, σε προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις του, καθώς και σε απειλές κατά της ζωής του. Τέλος, αφού πυροβολήθηκε στο πρόσωπο κατά την διάρκεια μιας σύλληψης για ναρκωτικά στις 3 Φεβρουαρίου 1971, θα καταθέσει στην Επιτροπή Knapp, που δημιουργήθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση, για να ερευνήσει τη διαφθορά της αστυνομίας στην Νέα Υόρκη μεταξύ των ετών 1970 και 1972.

Μετά την απονομή του Μεταλλίου της Τιμής από το αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης και την σύνταξη αναπηρίας, ο Σέρπικο παραιτείται από την αστυνομία και πηγαίνει να μείνει στην Ελβετία.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ
Αλ Πατσίνο ως Φρανκ Σέρπικο
Κορνηλία Σαρπ Μπρέγκμαν ως Λέσλι
Τζον Ράντολφ ως Αρχηγός Σίντνεϊ Γκριν
Μπιφ Μαγκουάιρ ως Επιθεωρητής Μακλέιν
Τόνι Ρόμπερτς ως Μπομπ Μπλαιρ
Άλαν Ριτς Εισαγγελέας Χέρμαν Τάουμπερ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Αλ Πατσίνο, και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας για τον Ντίνο ντε Λαουρέντις και Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για τον Γουάλντο Σκοτ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.