Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δήμαρχος Βύρωνα στο iEidiseis: Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον για να μην περάσει το Θέατρο Βράχων σε ιδιώτες



 «Θα φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται», διαμηνύει ο Γρηγόρης Κατωπόδης και προαναγγέλλει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και συγκέντρωση με όλους τους βουλευτές στο Θέατρο. Αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οι δυο πρώτες συναυλίες

Κάθε δυνατότητα θα εξαντλήσει ο Δήμος Βύρωνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, προκειμένου το Θέατρο Βράχων να μην περάσει σε ιδιώτες που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τίτλους κτήσης της Οθωμανικής περιόδου.

Η παραπάνω δέσμευση ανήκει στον Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, που έχει ήδη ζητήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, ενώ προαναγγέλλει συνάντηση με τους βουλευτές Νοτίου Τομέα της Β΄ Αθηνών στο χώρο του Θεάτρου Βράχων. «Θα φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Το θέμα αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όχι μόνο για τους δύο δήμους αλλά για ολόκληρη την Αττική, επομένως πρέπει όλοι να πάρουν θέση!», αναφέρει χαρακτηριστικά με συνέντευξή του στο iEidiseis.


Ο Γιώργος Κατωπόδης, επίσης, αποκαλύπτει τις πρώτες συναυλίες που θα γίνουν τον Ιούνιο στο Θέατρο Βράχων.

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα με τον Θέατρο Βράχων κ. Δήμαρχε;

Η απόφαση του Εφετείου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής των Θεάτρων Βράχων, μπορώ να πω ότι ήταν εντελώς απρόσμενη με δεδομένο ότι η απόφαση στον πρώτο βαθμό, για το ίδιο ζήτημα, ήταν υπέρ της υφιστάμενης κατάστασης. Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες να πούμε εδώ, ότι η διεκδίκηση αυτής της δημόσιας γης από ιδιώτες ξεκινά το 2003 και 2005, όταν έγιναν οι πρώτες αγωγές. Το 2016 είχαμε απόφαση πρώτου βαθμού που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους μας. Το 2017 ασκήθηκε έφεση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και το εφετείο πριν από λίγους μήνες τους δικαίωσε. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική αυτή απόφαση στηρίζεται σε τίτλους κτήσης της Οθωμανικής περιόδου.

Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να ακυρώσουμε την εξέλιξη αυτή, αλλά και κάθε πρόσφορο τρόπο για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, προκειμένου να παραμείνει η περιοχή στην κυριότητα του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού, Αν. Μπινίσκο και συντονίζουμε τη δράση μας, ώστε να παραμείνει δημόσια και δασική η έκταση του λόφου Κοπανά. Ήδη, καταθέσαμε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο και παράλληλα προχωρούμε στην κινητοποίηση των πολιτών, για να υπερασπιστούμε -με ειρηνικό αλλά δυναμικό τρόπο- τα κεκτημένα της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε συναντήσεις με κρατικούς, καλλιτεχνικούς και τοπικούς φορείς, αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και κινήσεις πολιτών και είμαστε σε ανοικτή γραμμή με τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να υπάρξει μια παλλαϊκή αντίδραση.

Ήδη έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές Νότιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ που μας επισκέφθηκαν στο δημαρχείο και στη συνέχεια κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό. Το ίδιο έκαναν και βουλευτές του ΚΚΕ. Επόμενο βήμα είναι να ενημερώσουμε τους βουλευτές Νότιου Τομέα όλων των κομμάτων, σε μία ανοικτή ενημέρωση που ετοιμάζουμε από κοινού με το δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού, στο χώρο των θεάτρων βράχων.

Παράλληλα ζητήσαμε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό. Θα φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Το θέμα αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όχι μόνο για τους δύο δήμους αλλά για ολόκληρη την Αττική, επομένως πρέπει όλοι να πάρουν θέση!

Πώς θα αντιδράσετε; Μέχρι πού θα το φτάσετε; Μπορείτε να δεσμευτείτε πως ως δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψετε ο χώρος να πάει στα χέρια ιδιωτών;

Οι ενέργειες που ήδη ανέφερα αφορούν τον επίσημο και θεσμικό τρόπο αντίδρασης παράλληλα όμως από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών. Το καλοκαίρι με αφορμή και το φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», σχεδιάζουμε ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να κινητοποιήσουν το κόσμο μαζικά και με αποφασιστικότητα η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει, με ειρηνικό αλλά δυναμικό τρόπο αυτήν την περιοχή που είναι κομμάτι της καθημερινότητας του εδώ και δεκαετίες!

Ήδη το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην κοινή γνώμη -και ευχαριστούμε και την ιστοσελίδα iEidiseis.gr που συμβάλλει σ’ αυτό- με εκτενή δημοσιεύματα και συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και όπως φαίνεται βρίσκει μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη.

Πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι πέρα από το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης που το γνωρίζουν καλά οι νομικοί μας και θα το χειριστούν κατάλληλα, θα πρέπει να εστιάσουμε και στην κοινωνική διάσταση του θέματος.

Από τη δεκαετία του ‘80 αυτός ο χώρος ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και αξιοποιείται από τους πολίτες. Υπάρχουν εκεί δύο θέατρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, στάδια, σχολεία και κοινόχρηστοι χώροι που ο κόσμος της περιοχής τα χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Πως γίνεται να λέμε ξαφνικά, ξεχάστε τα αυτά, ο χώρος ανήκει πλέον σε κάποιους ιδιώτες;

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα πράξει το σωστό και το δίκαιο. Δηλώνουμε όμως, ότι η δημοτική αρχή Βύρωνα θα κάνει τα πάντα, θα αξιοποιήσουμε κάθε δικαστικό και πολιτικό τρόπο, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων, που αποτελεί μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική και χρόνια τώρα προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλους τους πολίτες της, που επισκέπτονται και παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του περίφημου Φεστιβάλ «Στην Σκιά των Βράχων». Ο χώρος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για εμάς οπότε, όπως καταλαβαίνετε θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και με τους πολίτες στο πλευρό μας θα φτάσουμε μέχρι την τελική δικαίωση!

Υπάρχουν και άλλοι χώροι που διεκδικεί ο Δήμος ή επιδιώκει να διαμορφώσει;

Ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση χώρων, ικανών να φιλοξενήσουν υποδομές που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούμε την αγορά του Δημοτικού Κινηματογράφου «Νέα Ελβετία», τον οποίο μέχρι τώρα ενοικιάζει ο Δήμος Βύρωνα για τις ανάγκες του, με σκοπό να μπορέσουμε να τον διαμορφώσουμε κατάλληλα, ώστε να φιλοξενεί ακόμα περισσότερες δράσεις του Δήμου και των δημοτών. Παράλληλα προχωρούμε τις διαδικασίες εξαγοράς οικοπέδων στην οδό Βουτζά, όπου προγραμματίζουμε να κατασκευάσουμε ένα νέο νηπιαγωγείο, ενώ αναζητούμε δύο ακόμα οικόπεδα για την κατασκευή άλλων δύο νηπιαγωγείων που θα ολοκληρώσουν το πλάνο μας για την στέγαση της δίχρονης –υποχρεωτικής από φέτος - προσχολικής αγωγής που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.

Βρισκόμαστε, επίσης σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για την αγορά εγκαταλελειμμένου οικοπέδου στην περιοχή της Νεράιδας, μιας επιβαρυμένης πληθυσμιακά περιοχής, προκειμένου να δημιουργήσουμε εκεί μια πλατεία. Στο σχεδιασμό μας είναι ακόμα η αγορά του ισογείου του Ταπητουργείου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο, στο οποίο ο Δήμος κατέχει τον 1οόροφο και η εξαγορά του υπόλοιπου κτηρίου θα επέτρεπε αφενός τη συντήρηση του και αφετέρου την αξιοποίηση του για συμπληρωματικές χρήσεις του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα, το οποίο ήδη δημιουργούμε στο κτήριο του παλαιού δημαρχείου της πόλης μας. Με την ευκαιρία να πω, ότι το Μουσείο αυτό αφορά στην Προσφυγική ιστορία της πόλης, στην Αντίσταση των κατοίκων στη διάρκεια της κατοχής και στην μετέπειτα εξέλιξη της πόλης μας, που σε λίγα χρόνια συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Διεκδικούμε ακόμα την αξιοποίηση μιας έκτασης στην οδό Νικηφορίδη που αφορά σχολάζουσα κληρονομιά. Μιλάμε για ένα μεγάλο οικόπεδο στο κεντρικό τμήμα της πόλης μας, σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή προς το Παγκράτι, η οποία εφόσον ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και περάσει στο δημόσιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Δήμο ποικιλοτρόπως προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Όπως βλέπετε λοιπόν, από την πλευρά μας υπάρχει ένας εκτεταμένος σχεδιασμός και ένα ευρύ πεδίο δράσης με σκοπό να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές του Δήμου και κατά συνέπεια την καθημερινότητα των πολιτών. Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά, εκτός από την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, απαιτείται και ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος, η οποία δεν υπάρχει. Μην ξεχνάμε ότι ειδικά την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση των δήμων μειώθηκε δραματικά. Επιπλέον η αναστολή μόνιμων προσλήψεων-με ελάχιστες εξαιρέσεις στην καθαριότητα- όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, έχουν δημιουργήσει μια δραματική αποστελέχωση στις δημοτικές υπηρεσίες που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της τεχνικής υπηρεσίας σε ότι αφορά την εκπόνηση μελετών και την παρακολούθηση εκτέλεσης των έργων.

Το Φεστιβάλ φέτος πώς θα διεξαχθεί κ. Δήμαρχε; Θα αποτελέσει και ένα μέσον για να παραμείνει ο χώρος του Θεάτρου Βράχων στο Δήμο Βύρωνα;

Αυτή τη στιγμή το Φεστιβάλ βρίσκεται σε "πυρετό" προετοιμασίας, σε ότι αφορά τους χώρους (η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα επιμελείται το θέμα) και το διοικητικό συμβούλιο του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού που διοργανώνει το Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων», με τους σταθερούς συνεργάτες του που ασχολείται με το πρόγραμμα, την εικόνα και κάθε λεπτομέρεια που κάνει το Φεστιβάλ μας ανεπανάληπτο.

Στο τελευταίο Διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου Πολιτισμού, οι δύο δήμαρχοι συμφωνήσαμε να είναι το φετινό καλοκαίρι, χρονιά διεκδίκησης του χώρου. Το αφιέρωμα στα 200 χρόνια της επανάστασης, συμπίπτει ειρωνικά με την διεκδίκηση του χώρου από τους ιδιώτες με οθωμανικά χρυσόβουλα!

Η πρόθεση όλων μας είναι να έχουμε ένα ακόμη από κάθε άποψη πολύ πετυχημένο φεστιβάλ, με δεδομένο ότι η πανδημία μας επιβάλλει αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα λειτουργίας, τα οποία φυσικά -όπως και πέρυσι- θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα για την ασφάλεια των θεατών και των καλλιτεχνών.

Θέλετε να μας δώσετε μια γεύση από τις φετινές συμμετοχές καλλιτεχνών;

Το πρόγραμμα θα προσφέρει για άλλη μια χρονιά τις καλύτερες θεατρικές και μουσικές επιλογές του καλοκαιριού.

Πρέπει να πούμε ότι ήρθαν πάρα πολλά αιτήματα, εξαιτίας και του κλεισίματος των πολιτιστικών χώρων επί τόσους μήνες. Μακάρι να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα σχήματα, είναι όμως πρακτικά αδύνατο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες από τις φετινές εκδηλώσεις. Το ξεκίνημα μας στις 14/6 είναι ένα αφιέρωμα στις Γυναίκες μαχήτριες, φόρος τιμής στις γυναίκες του 1821,για να αναδειχθεί επιτέλους ο ρόλος των γυναικών στην ιστορία του τόπου μας!

Στις 16/6 έρχεται ο μεγάλος συνθέτης μας Χρήστος Λεοντής με μελοποιημένη ποίηση και σπουδαίες ερμηνείες στην πρώτη συναυλία του φεστιβάλ, επίσης αφιερωμένη στα 200 χρόνια της επανάστασης. Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις είναι σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής που συνεχίζει να ενισχύει το φεστιβάλ έμπρακτα και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Η είσοδος και στις δύο είναι ελεύθερη για το κοινό με προκλήσεις, λόγω περιορισμού της χωρητικότητας στο 50% του χώρου.

Θα υπάρξουν φυσικά πολλές ακόμα σημαντικές εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», το οποίο λόγω των φετινών, ειδικών συνθηκών, θα έχει έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Επίσης θα γίνουν και ειδικές εκδηλώσεις που θα αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για το ζήτημα της ιδιοκτησίας του χώρου, αλλά αυτές θα καθοριστούν όταν ξέρουμε ποια θα είναι τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν λόγω πανδημίας, από τα οποία θα προσδιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να προσέλθουν και άρα ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων εκδηλώσεων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια