Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


“Λαϊκή Συσπείρωση Βύρωνα” Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο λόφο Κοπανά



Ενημερώνουμε το λαό́ του Βύρωνα σχετικά́ με τις επικίνδυνες εξελίξεις που υπάρχουν και αφορούν το χώρο των πρώην λατομείων «Εργάνη», στο λόφο Κοπανά́, εκεί́ όπου από τη δεκαετία του ’80 υπάρχουν αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές του Δήμου μας και πιο συγκεκριμένα γήπεδα ποδοσφαίρου και τα θέατρα βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού».

Οι χώροι αυτοί́ που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες του λαού́ του Βύρωνα με και του Υμηττού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τον κομμουνιστή́ Δήμαρχο, Δημήτρη Νικολαΐδη, σήμερα, επί της ουσίας, αμφισβητούνται!

Με την 4891/2020 Απόφασή του, το Εφετείο Αθηνών, παρά την ύπαρξη παλιότερης απόφασης του Πρωτοδικείου, που χαρακτήριζε την έκταση ως δασική́ και αναδασωτέα, εντός της Β΄ Ζώνης Υμηττού́, κάνει αποδεκτή́ την αγωγή́ ιδιωτών, φερόμενων ως ιδιοκτήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν να χαθούν αυτοί οι –κρίσιμης σημασίας για το λαό της περιοχής μας– χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι χώροι αυτοί φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους αθλητές της πόλης μας, δημότες που επισκέπτονται το χώρο για τη σωματική τους άσκηση και αναψυχή́. Επιπλέον, περιλαμβάνουν χώρους σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό στην πόλη μας, αλλά́ και για όλη την Αττική́, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Δεν είναι τυχαία η περίοδος που προκύπτει το συγκεκριμένο θέμα.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις διαφωνίες που έχουμε εκφράσει επανειλημμένως σχετικά́ με την αναθεώρηση του ΠΔ Προστασίας του Υμηττού́, με το οποίο δρομολογείται το σπάσιμο της Β΄ Ζώνης και οι αλλαγές χρήσεων γης που προωθούνται.

Το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες καμία κυβέρνηση δε φρόντισε, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις, να αποδοθούν οι χώροι οριστικά́ στο λαό́, δείχνει καθαρά ότι προτεραιότητά τους δεν ήταν ποτέ η διασφάλιση των δικαιωμάτων στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, η υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, έναντι των όποιων σχεδίων επεξεργάζονται οι κάθε λογής ιδιώτες.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα δικαιώματά μας σε όλα τα επίπεδα δέχονται την επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, σε μια περίοδο που υποβαθμίζονται οι ζωές μας καθημερινά́. Μια σειρά́ από ανάγκες και δικαιώματα, όπως η υγειά, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, μετατρέπονται σε ακριβό́ εμπόρευμα και οι ελεύθεροι χώροι, αντί́ να αποδίδονται στο λαό, άλλοτε αξιοποιούνται ως κυβερνητικά πάρκα, όπως η «ΠΥΡΚΑΛ», άλλοτε αμφισβητούνται και με τη σφραγίδα δικαστηρίων!

Καλούμε το λαό́ της περιοχής σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αγώνες με στόχο την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, ώστε να ανατραπούν στην πράξη όσα σχεδιάζονται σε βάρος μας!

Απαιτούμε:

✓ Να οριστεί άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού́ Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί το θέμα.

✓ Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική́ παρέμβαση, ώστε να κλείσει οριστικά́ το ζήτημα και οι χώροι αυτοί αμετάκλητα να αποδοθούν στο λαό́ της περιοχής.

Ούτε να τους περνάει από το μυαλό́ ότι θα επιτρέψουμε να χαθούν οι χώροι αυτοί, όσες δικαστικές αποφάσεις και αν υπάρξουν. Οι χώροι αυτοί κατακτηθήκαν με αγώνες, και με αγώνες θα παραμείνουν, ώστε να τους απολαμβάνει ο λαός της περιοχής!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια