Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ:Ψήφισμα της Ζ' ΕΛΜΕ σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) Υμηττού

Το Σάββατο 3 Απριλίου, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το χώρο των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) Υμηττού τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου  στο Λαύριο και στη θέση του τη δημιουργία ενός «διοικητικού πάρκου» με τη μεταφορά 9 υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών (ΑΑΔΕ, ΕΤΑΔ, ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ).

Πάγιο αίτημα των κατοίκων και των δήμων της περιοχής είναι η μετεγκατάσταση του εργοστασίου με εξασφάλιση της λειτουργίας του και των θέσεων των εργαζομένων και η απόδοση του χώρου στο δήμο με τους κατάλληλους πόρους, ώστε να γίνει πάρκο πρασίνου και αθλητικών – πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τίποτα από αυτά όμως δεν γίνεται. Αντί αυτών δημιουργείται μια υπουργειούπολη ενώ ο περίγυρος και οι ταράτσες των κτιρίων εμφανίζονται ως πάρκο !!!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, σήμερα τα υπάρχοντα κτίρια στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ καταλαμβάνουν 110.000 τ.μ, ενώ μετά την «ανάπλαση» τα κτίρια θα καλύπτουν 133.314 τ.μ. Σήμερα στο εργοστάσιο δουλεύουν 300 άτομα, ενώ στα 9 υπουργεία θα απασχολούνται 14.013 υπάλληλοι. Δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων και δεν έγινε καμιά διαβούλευση με το δήμο και τους κατοίκους. 

Πρόκειται για το ξεπούλημα ενός τεράστιου φιλέτου γης που καλύπτει το 20% της περιοχής του Υμηττού στον επιχειρηματικό όμιλο ή τους ομίλους που θα αναλάβουν την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση του έργου με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των μελλοντικών εγκαταστάσεων. Εξάλλου, η απελευθέρωση κρατικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας δε γίνεται προκειμένου να αποδοθούν για χρήσεις που υπηρετούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών αλλά για τις χρυσοφόρες επενδύσεις του τουριστικού κεφαλαίου. Άλλωστε, η «εξοικονόμηση πόρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν ίσχυσε για δεκάδες κρατικά κτίρια που πουλήθηκαν μέσω του προγράμματος του ΕΤΑΔ σε επενδυτές.

Επίσης όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων της ΕΑΣ, «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός μετεγκατάστασης, κανένα κονδύλι, καμία οικοδομική δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου και καμία εργασία υποδοχής του μηχανολογικού εξοπλισμού, μας πείθουν ότι δεν θα γίνει καμία μετεγκατάσταση.»

Με βάση αυτά τα στοιχεία θεωρούμε ότι αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση, είναι η οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους και η δημιουργία μιας υπουργειούπολης που θα οδηγήσει σε  υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όχι μόνο στην περιοχή του Υμηττού αλλά και των γύρω δήμων. Ταυτόχρονα οδηγείται ουσιαστικά στο κλείσιμο ακόμα μιας μονάδας της αμυντικής βιομηχανίας που αυξάνει την εξάρτηση της χώρας.

Οι καθηγητές, μέλη της Ζ' ΕΛΜΕ, οι γονείς κ οι μαθητές μας εργάζονται και κατοικούν σε περιοχές γειτονικές με το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης και συντασσόμαστε με τους κατοίκους και τους φορείς του Υμηττού και των γύρω δήμων που απαιτούν ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο πρασίνου και όχι τσιμέντου, ανάσα ζωής για όλη την περιοχή, χωρίς καμιά  επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ το εργοστάσιο να μεταφερθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τη λειτουργία του και τις θέσεις των εργαζομένων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια