Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Υμηττού-Δάφνης:«ΙΣΟΤΗΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

 


Σ ΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ – ΔΑΦΝΗΣ

(Μέλος της Ο.Γ.Ε.)

Το Σάββατο 13/3 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του δήμου Δάφνης- Υμηττού με θέμα «τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στον 21ο αιώνα και ο αγώνας της λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19». Επίσημη καλεσμένη στην εκδήλωση ήταν η υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων η οποία τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών….

Η αλήθεια είναι ότι χορτάσαν «εναρμόνιση» οι γυναίκες που δουλεύουν στο εμπόριο, στα supermarket με σπαστά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς, ακόμα και τις Κυριακές. Οι γυναίκες που εδώ και ένα χρόνο δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας, που πρέπει ταυτόχρονα να φροντίζουν τα παιδιά και το σπίτι και καταλήγουν να είναι «διαθέσιμες» όλη την ημέρα, ξεχειλώνοντας το ωράριο εργασίας, χάνοντας κάθε διάκριση ανάμεσα στον ελεύθερο χρόνο και στο χρόνο εργασίας.

Διαχρονικά, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων παρά τα μεγάλα λόγια για προστασία των γυναικών έχει οδηγήσει στην αποδιοργάνωση της κοινωνικής ζωής της γυναίκας. Σήμερα, το υπουργείο εργασίας στο όνομα της «ισότητας» είναι έτοιμο να φέρει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά με το οποίο χτυπάει το 8ωρο και επιβάλλει 10ωρη εργασία μέσα από διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, μέσω της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, της παγίωσης της τηλεργασίας, των νέων περιορισμών και εμποδίων στη συλλογική οργάνωση και την συνδικαλιστική δράση.

Μιλάνε για διευκολύνσεις ώστε οι νέες γυναίκες να μην εγκλωβίζονται στο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα. Οι ουσιαστικές όμως διευκολύνσεις πρέπει να αφορούν τη θεσμοθέτηση αδειών μεγαλύτερης διάρκειας, διεύρυνση των εργαζόμενων που τις δικαιούνται, αύξηση της προβλεπόμενης αποζημίωσης κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναίκες δεν δικαιούνται καν επίδομα αδείας-τοκετού-λοχείας επειδή δεν έχουν συγκεντρώσει 200 ένσημα. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι εποχιακές εργαζόμενες στον τουρισμό, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. Είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που είτε αναγκάζονται να επιστρέψουν πρόωρα στην εργασία τους κάτω από την πίεση της εργοδοσίας είτε για να προσληφθούν σε μία δουλειά πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Με την βούλα και την ανοχή της ΕΕ απολύονται έγκυες γυναίκες.

Πανηγυρίζουν για το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» με το οποίο θα ενισχύσουν την γυναικεία απασχόληση. Με το πρόγραμμα αυτό θα χορηγούν οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους γονείς για την φύλαξη των παιδιών τους από «παιδαγωγό-φύλακα» είτε στο χώρο της οικογένειας, είτε στο χώρο της «νταντάς».

Η κυβέρνηση στερεί από τα παιδιά το σύγχρονο δικαίωμα σε σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές Προσχολικής και Ειδικής αγωγής, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Αντί να αναβαθμίσει τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία για να μπορούν όλα τα βρέφη και τα νήπια να έχουν πρόσβαση, προσθέτει μια μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας φύλαξης. Υποκαθιστούν την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της προσχολικής αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη.

Περίσσεψε στη συζήτηση η ανάδειξη τηςπανδημίας ως «ευκαιρία» για να αναδείξουν οι γυναίκες το «ταλέντο» τους να συνδυάζουν πολλά καθήκοντα όπως της εργαζόμενης, της μητέρας, της εκπαιδευτικού ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο. Κουβέντα όμως δεν ακούστηκε για την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Κουβέντα δεν ακούστηκε για την προστασία της υγείας των γυναικών -και όχι μόνο σε συνθήκες πανδημίας- όταν για παράδειγμα στο ΙΚΑ του Υμηττού δεν υπάρχει γυναικολόγος, με αποτέλεσμα για να κάνει μια γυναίκα τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις να χρειάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και βεβαίως δεν συζητάμε για το πόσα πρέπει να πληρώσει ένα ζευγάρι για τις εξετάσεις κατά την περίοδο της κύησης και του τοκετού.

Είναι υποκριτικά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για στήριξη των γυναικών κατά της βίας που δέχονται οι γυναίκες. Το σύστημα που εξυμνούν καλλιεργεί τον ατομισμό, τον ανταγωνισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης που αποτελούν «πηγή» καταδικαστέων και απαράδεκτων συμπεριφορών απέναντι στις γυναίκες. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι οικονομικοί και κοινωνικοί καταναγκασμοί αποθαρρύνουν γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Αλλά ακόμα και όσες τολμήσουν έρχονται αντιμέτωπες με τις υποστελεχωμένες δομές προστασίας.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και την κρατική βία που υφίστανται οι γυναίκες που παίρνουν το θάρρος να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους μέσα από τα σωματεία, του συλλόγους τους. Οι γυναίκες υγειονομικοί που λίγους μήνες μετά τα «χειροκροτήματα», η κυβέρνηση τους έστειλε τους εισαγγελείς γιατί διεκδίκησαν Υγεία και δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Η κυβέρνηση επιλέγει να διαλύει το δικαίωμα στην σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να «χτυπάει» το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή, στην μόρφωση, στην Υγεία. Τα όποια μέτρα παίρνουν δεν αφορούν την βελτίωση της ζωής μας αλλά κριτήριο έχουν την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

ΤΟΥΣ ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ !!

Καλούμε κάθε γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, φοιτήτρια, συνταξιούχο να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

Το θάρρος, η αντοχή, η χειραφέτηση από τις κάθε είδους πιέσεις και βία που δέχονται οι γυναίκες στους εργασιακούς χώρους, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό μπορούν να ανθίσουν μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Η πραγματική ασπίδα προστασίας χτίζεται στον συλλογικό αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον 21ο αιώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια