Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Για την κατάσταση στις δομές εκπαίδευσης του Δήμου Δάφνης-Υμηττού

 




Αθήνα 22-9-2020
Προς
Δήμαρχο Δάφνης Υμηττού Κο Τ. Μπινίσκο
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κο Δ .Βερύκιο


Τα καθημερινά τριψήφια κρούσματα κορονοϊούστη χώρα όπως και τα κρούσματα σε σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού φανερώνουν ότι ακόμα και τα ανεπαρκέστατα υγειονομικά πρωτόκολλα ‘πήγαν περίπατο’. Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τοπικές αρχές με τις οποίες συμπορεύεται κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου τα όποια μέτρα τους να μην υπονομεύουν τους ‘δημοσιονομικούς στόχους’, να μην επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό, να μην αφαιρεθεί τίποτα από τα μέτρα στήριξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των λαϊκών αναγκών .
Με το «καλημέρα» της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας κατέρρευσε και το παραμύθι περί ετοιμότητας και λήψης μέτρων από την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή. Αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μη δώσει ούτε ένα ευρώ για την Εκπαίδευση παίζοντας με την υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, κατοίκων και συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι στον λαό με την καραμέλα της ατομικής ευθύνης.

Η εικόνα που συγκεντρώνουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για τα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς του Δήμου από την έναρξη του σχολικού έτους είναι η εξής:

⦁ Αντί για μείωση των μαθητών στις τάξεις έχουμε αύξηση σχεδόν σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Χαρακτηριστικά, στο 7ο Δημοτικό Δάφνης τα τμήματα της α’ τάξης λειτουργούν με 27 μαθητές συν δύο δασκάλους σε μια μικρή αίθουσα. Ίδια εικόνα ισχύει για την πλειοψηφία των σχολείων, καταστρατηγώντας ακόμα και το απαράδεκτο όριο των 25 μαθητών ανά τάξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ ο Δήμαρχος συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης και συλλόγων γονέων για τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων, ώστε να λύσουν το πρόβλημα του συγχρωτισμού και να βοηθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνουμε πως η αναγκαία χρήση μάσκας επιτείνει τη δυσκολία του καθηγητή να ακουστεί σε τάξη 15 μαθητών, είναι διπλάσια η δυσκολία να ακουστεί σε μια τάξη με 27 μαθητές.

⦁ Ακόμα και στα τμήματα με 17-20 μαθητές, οι αίθουσες είναι πολύ μικρές, επομένως ακατάλληλες για να εφαρμοστούν οι υποδεικνυόμενες από τους λοιμωξιολόγους αποστάσεις.

⦁ Το Ολοήμερο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, είτε δε λειτουργεί ακόμη, είτε έχει ξεκινήσει με 1-2 τμήματα, γεγονός που δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού και αιθουσών. Διευθύνσεις σχολειών ζητούν από τους γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο γιατί θα αναγκαστούν να τα διώξουν. Προτρέπουν τους γονείς να τα κρατήσουν οι παππούδες και γιαγιάδες την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως αυτό αποτελεί υγειονομική βόμβα.

⦁ Στα νηπιαγωγεία, οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό κάθε χρόνο ανάγκαζαν τους γονείς να πληρώνουν για βασικές ανάγκες των νηπίων, όπως το ζέσταμα του φαγητού. Τη φετινή χρονιά, τα ανεπαρκή μέτρα υγιεινής εν μέσω πανδημίας έρχονται να επιβαρύνουν την κατάσταση και να στερήσουν από παιδιά ηλικίας 4-5 χρονών το δικαίωμα στο ζεστό φαγητό!

⦁ Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πέρα από τις ασφυκτικά γεμάτες τάξεις, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις καθηγητών βασικών μαθημάτων (φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, χημικών) με αποτέλεσμα να γίνονται 4ωρα και 5ωρα μαθήματα.Τα κενά και στο Δήμο μας είναι πάρα πολλά, επιβεβαιώνοντας το «κάθε πέρσι και καλύτερα», αφού την περσινή χρονιά, χωρίς πανδημία, οι προσλήψεις αναπληρωτών ήταν πολύ περισσότερες. Ενδεικτικό είναι πως την περσινή χρονιά δούλεψαν 42.000 εκπαιδευτικοί και η κυβέρνηση έχει προβεί σε αναπλήρωση μόλις 23.000 και αυτό παρότι οι μόνιμοι μειώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης κατά 3500.

⦁ Η δημοτική αρχή, ακολουθώντας την πεπατημένη πολλών άλλων δήμων, προσπαθεί μαζί με διάφορες ΜΚΟ να δείξει ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο για τα παιδιά που έχουν ανάγκη σε σχολικά είδη. Αντί να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα για τις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη, μετακυλύει το κόστος στις πλάτες των γονιών. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που ο κάθε γονιός αναγκάζεται να ξοδέψει κατά μέσο όρο 40 ευρώ για κάθε παιδί, μόνο για τα απαραίτητα σχολικά είδη.

⦁ Για 46 σχολικές μονάδες του Δήμου υπάρχουν περίπου 45 εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, συμπεριλαμβανομένων των νέων προσλήψεων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Σημαντικότατο τμήμα θα είναι μερικής απασχόλησης (3-4ωρη εργασία). Έτσι, σε κάθε καθαρίστρια αναλογούν δεκάδες αίθουσες σχολικών τάξεων, εργαστηρίων με θρανία- έδρες, τουαλέτες, αυλές, γυμναστήρια, βοηθητικοί χώροι. Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από την ολοφάνερη εντατικοποίηση της δουλειάς για το προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, όλες οι οδηγίες από υπουργείο και ΕΟΔΥ είναι ανεφάρμοστες.

⦁ Αποδείχτηκε πως η Υγεία είναι υπόθεση της τσέπης του καθενός καθώς ακόμα και τα πολυδιαφημιζόμενα τεστ γίνονται μόνο από όσους έχουν να πληρώσουν. Απόδειξη των παραπάνω είναι πως ο Δήμος έχοντας εξασφαλίσει μόνο ένα πολύ μικρό αριθμό τεστ σε σχέση με τις ανάγκες, δεν προχώρησε σε τεστ σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, όταν εμφανίστηκαν κρούσματα σε 7ο Δημοτικό και 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης.

⦁ Η Δημοτική Αρχή επικαλείται συνεχώς τις αντικρουόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ στην πραγματικότητα δε φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης για παιδιά που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν τους χορηγείται τεστ. Προτιμά να έχει το ρόλο του θεατή στις εξελίξεις που τρέχουν, αντί να διεκδικήσει την επάνδρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να απαιτήσει την ύπαρξη γιατρού σε κάθε σχολική μονάδα, όπως διεκδικούν οι Σύλλογοι Γονέων και οι συμπολίτες μας. Στην ανησυχία των γονιών για την υγεία των παιδιών και των μεγαλυτέρων, έρχεται να προστεθεί το άγχος και η αγωνία για τις άδειες από την εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την τηλεργασία και το φόβο της ανεργίας, ζητήματα που όσο αφορούν τη δημοτική αρχή, αρνείται να λύσει .

Εδώ και τώρα απαιτούμε από την δημοτική αρχή να σταματήσειτην υποκρισία και να διεκδικήσει

⦁ Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία
⦁ 15 μαθητές ανά τάξη. Εξεύρεση κατάλληλων αιθουσών για την εκπαιδευτική διαδικασία και το Ολοήμερο, προς αποφυγή του συγχρωτισμού, με ευθύνη του δήμου.
⦁ Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι κλπ) σε όλες τις δομές
⦁ Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σύνδεσή της με τις σχολικές δομές.
⦁ Επαναλαμβανόμενα τεστ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Καλούμε να συγκληθεί άμεσα δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και στους Δημοτικούς Βρεφικούς σταθμούς.
Να προσκληθεί και να γίνει ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας του Δήμου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια