Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Τα δικαιώματα όλων των παιδιών στη ζωή, την υγεία και τηνπαιδεία είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ!

Επιστολή Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δάφνης-Υμηττού σε Δήμαρχο και αρμοδίους για την επανέναρξη των μαθημάτων και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:
Όπως πληροφορηθήκαμε όλοι, επίκειται, εντός των επόμενων ημερών, η επανέναρξη των μαθημάτων, αρχικά για τους μαθητές της Γ` Λυκείου και στη συνέχεια για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και όλοι οι γονείς των σχολείων μας παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εκ περιτροπής επιστροφή των μαθητών στα θρανία σε διαφορετικά ωράρια, καθώς ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες η οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος χωρίς ελλείψεις διδακτικών ωρών ήταν σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί. Και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε αυτές τις συνθήκες μια ομαλή λειτουργία του με τις πάγιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίες στις παρούσες συνθήκες προφανώς ενισχύονται από το προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή το προσωπικό που δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού;
Η ανησυχία μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, σκεπτόμενοι τις υπουργικές ανακοινώσεις, οι οποίες μιλούν για επάνοδο στα θρανία με πλήρη κάλυψη των σχολείων με αντισηπτικά και πρόβλεψη καθαρισμού για 2 φορές την ημέρα, όταν οι ίδιοι έχουμε βιώσει και επισημάνει επί σειρά ετών τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε είδη καθαριότητας που υπάρχουν στα σχολεία μας!
Στον Δήμο μας υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με ένα άτομο ως προσωπικό καθαρισμού, το οποίο εργάζεται για μόνο 2 ώρες την ημέρα, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις των μεγαλύτερων σχολείων του Δήμου (δυναμικότητας 300 παιδιών και με έως και 35 αίθουσες, κάποιες εξ αυτών λυόμενες, και πολλούς κοινόχρηστους χώρους), που απασχολείται προσωπικό καθαρισμού 2 ατόμων, αυτά είναι με βάρδιες και μειωμένο ωράριο. Κάποιοι δε από το προσωπικό καθαριότητας ενδέχεται -τουλάχιστον για εμάς που ‘ζούμε’ τα σχολεία μας είναι προφανές αυτό -να ανήκουν και αυτοί σε ευπαθείς ομάδες και, προφανώς, πρέπει, επίσης να προστατευθούν! Με ποιο σχεδιασμό θα καταστεί, λοιπόν, δυνατόν να καθαριστούν επαρκώς τα σχολεία του Δήμου 2 φορές την ημέρα; Είναι ολοφάνερο ότι ο επαρκής καθαρισμός των σχολικών τμημάτων επιβάλλει την απασχόληση περισσότερων των υπαρχόντων ατόμων προσωπικού για τουλάχιστον 2 οχτάωρες βάρδιες σε όλα τα σχολεία.
Η έλλειψη επάρκειας προσωπικού καθαρισμού σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική από υγειονομικής πλευράς περίοδο, επαναφέρει ακόμη πιο έντονα το πάγιο αίτημα των γονιών για πλήρη και μόνιμη απασχόληση επαρκούς προσωπικού καθαρισμού σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Πρέπει ΤΩΡΑ να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές για όλα τα σχολεία προσωπικό καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης.
Εξίσου ανησυχητική είναι η πρόβλεψη, ότι στα σχολεία πρόκειται να υπάρχει πλήρης κάλυψη μεαντισηπτικά, όταν υπό κανονικές συνθήκες δεν υπήρχε καν επάρκεια σε απλό σαπούνι και καθαριστικά, ενώ συχνά οι Σύλλογοι Γονέων αναγκάζονταν να ενισχύουν οικονομικά αντίστοιχες ελλείψεις.
Όσον αφορά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις για το επίτευγμα της ολοκληρωμένης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι γονείς έχουμε γίνει, όλο αυτό το διάστημα, μάρτυρες ενός θεάτρου παραλόγου στα σπίτια μας, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να δουλέψουν ή να παρακολουθήσουν μαθήματα από ανεπαρκείς σε αριθμό ηλεκτρονικές συσκευές (προσωπικούς υπολογιστές, tablets, smart phones κ.λπ.). Η κρίση αυτή έβγαλε στην επιφάνεια την τεράστια ανάγκη προμήθειας ηλεκτρονικών συσκευών για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές. Γι’ αυτό, στο ψευδοδίλλημα που μας έθεσε ο Δήμος μας περί της προμήθειας των Δημοτικών Σχολείων, που το δυναμικό τους ανέρχεται σε 2.085 παιδιά, με μόνο 78 tablets συνολικά, απαντάμε ΟΧΙ. Και αναρωτιόμαστε με ποιο κριτήριο θα επιλεγούν τα παιδιά που θα πάρουν tablets, όταν όλα ανεξαιρέτως τα χρειάζονται! Ποιος και πώς θα επιλέξει π.χ. σε ένα σχολείο με 243 μαθητές, ποιοι 6 μαθητές θα είναι αυτοί που θα πάρουν τα 6 tablets (τόσα αναλογούν σε κάθε σχολείο).
Υπό τις παρούσες συνθήκες, καλούμε τις Δημοτικές Αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσουν τα κρατικά κονδύλια, ώστε όλοι οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας να προμηθευτούν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές για να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τώρα και στο μέλλον.
Τους καλούμε επίσης να εγγυηθούν, ότι τα μέτρα καθαριότητας που απαιτούνται, θα εφαρμοστούν πλήρως, διασφαλίζοντας την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Θα είμαστε σε επαγρύπνηση, γιατί τα δικαιώματα όλων των παιδιών στη ζωή, την υγεία και την παιδεία είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ!
Για την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Δάφνης-Υμηττού
Η Πρόεδρος Χριστινάκη Όλγα
Η Γενική Γραμματέας Δημητροπούλου Μαρία


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια