Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Χριστινάκη Όλγα: Ο Αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της συμμετοχής - Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυτοδιοικητικό Βήμα


Οι δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 θα αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Αυτό που έγινε αντιληπτό στην τρέχουσα θητεία των δημοτικών αρχών είναι ότι η αυτοδιοίκηση δέχθηκε ευθεία, ολομέτωπη επίθεση από το κεντρικό κράτος και την Κυβέρνηση, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκφυλίσει την αυτοτέλεια και τα δημοκρατικά στοιχεία του εγγύτερου στον πολίτη θεσμού. 
Οι αντισυνταγματικές διατάξεις που θεσπίστηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα αποτελούν μια μαύρη σελίδα. Η κεντρική διοίκηση, έχοντας κρατήσει η ίδια για τον εαυτό της αποκλειστικά το νομοθετικό δικαίωμα, επενέβη ανατρεπτικά στην εσωτερική λειτουργία της αυτοδιοίκησης, τραυματίζοντάς την σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται όλος ο θεσμικός της χαρακτήρας. Βρίσκοντας η Κυβέρνηση πληθώρα «πρόθυμων» δημάρχων, έφτασε στο σημείο να διατάσσει και να απαγορεύει βασικές εκφάνσεις δημοκρατικής λειτουργίας, όπως το δικαίωμα των επικεφαλής παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως στα δημοτικά συμβούλια. Χαρακτηριστική είναι η έκφραση πολλών γνήσιων αυτοδιοικητικών ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει μετατρέψει τα δημοτικά συμβούλια σε γλάστρες και όλες οι σοβαρές αποφάσεις έχουν μετακυλήσει στην ελεγχόμενη, πάλι μέσω νομοθετικής παρέμβασης, οικονομική επιτροπή, η οποία υπολείπεται και κανόνων δημοσιότητας σε σχέση με τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. 
Βολικοί δήμαρχοι που δεν σήκωσαν το ανάστημά τους ακόμα και σε καίριες αποφάσεις που επηρεάζουν είτε στο σύνολό της την τοπική αυτοδιοίκηση είτε τον ίδιο τον Δήμο τους, όπως είναι το κραυγαλέο για τη δική μας περιοχή ζήτημα της ΠΥΡΚΑΛ, όπου ο δήμαρχος φαίνεται να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα ή μάλλον ως απλώς χειροκροτητής όσα έχουν αποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς, προφανώς λόγω των δικών του αγκυλώσεων, καθώς και το άλλο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εκτοξευμένες αντικειμενικές αξίες, για τις οποίες κάπου «χάθηκε» η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισαν και πάλι για εμάς χωρίς εμάς. 
Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανθρώπους αποφασισμένους να υπηρετήσουν πρωτίστως  τον ίδιο τον θεσμό. Ανθρώπους που δεν εγκλωβίζονται σε κανενός είδους γρανάζι, αλλά θέτουν πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα το καλό του τόπου τους, το καλό των δημοτών που εκπροσωπούν. Ανθρώπους που μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σε κάθετι κίβδηλο και εξ άνωθεν φορεμένο και εγκαθιστούν τον εαυτό τους, και ό,τι εκπροσωπούν, ως ισότιμους συνομιλητές στον διάλογο μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανθρώπους που αρνούνται τις αδιαφανείς διαδικασίες και κάθε είδους αλισβερίσι πίσω από κλειστές πόρτες. Ανθρώπους που δεν έπεσαν σε λήθαργο, αλλά συνομιλούν αδιάλειπτα στην κοινωνία. Ανθρώπους με προτάσεις ρεαλιστικές και ταυτόχρονα οραματικές, με πρόγραμμα και με ουσία. Είναι σαφές ότι το διακύβευμα είναι αν οι Δήμοι θα επανέλθουν σε έναν προοδευτικό προσανατολισμό και θα υπηρετούνται από πρόσωπα με ηθική και αξίες ή αν θα αφεθούν να γίνουν ένα γραφειοκρατικό γρανάζι του πολύπαθου κεντρικού μηχανισμού, εξυπηρετώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα ρουσφέτια. 
Σαφώς στον χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχουν και σήμερα εκείνοι που ασχολούνται με γνώμονα το κοινό καλό, όμως δεν αρκεί να είναι διάσπαρτες και μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, πρέπει να αναδειχθούν οι πολίτες εκείνοι που πραγματικά νοιάζονται. Αυτοί που είναι ζυμωμένοι με την κοινωνία και δεν την κοιτάνε εκ μακρόθεν. Έχουμε τώρα περισσότερο από ποτέ την υποχρέωση να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι και να ψηφίσουμε ανθρώπους καθαρούς και ενεργούς, που το προοδευτικό τους στίγμα θα αγκαλιάζει πρώτα και κύρια την αντίληψη που οφείλουμε να έχουμε για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. 
Η πολιτική μας στάση οφείλει να εναντιωθεί σε κάθε πεπαλαιωμένη μικροπολιτική αντίληψη, που θέλει ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο μιας επίπλαστης αυθεντίας και να απαιτήσει περισσότερη δημοκρατία και περισσότερους από εμάς, τους ανθρώπους της κοινωνίας, να ρίχνονται στην ευθύνη του αγώνα, για να αλλάξουμε τις γειτονιές μας προς το καλύτερο, για να είμαστε ωφέλιμοι στην κοινωνία μας και, τελικά, γιατί η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι να προασπιστούμε τη δημοκρατία μας και τις αξίες που πιστεύουμε. Από το μετερίζι αυτής της ευθύνης δεν μας παίρνει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω!

1/11/2022

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης
«Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια