Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Πόλη Φωτεινή για την καταστροφή έργου τέχνης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης

Ανακοίνωση Πόλης Φωτεινή για την καταστροφή του έργου τέχνης του ζωγράφου Δημήτρη Χατζίνα που κοσμούσε επί χρόνια ψηλά την πρόσοψη του 1ου Δημοτικού Σχολείο Δάφνης από την πλευρά της οδού Έλλης (πεζόδρομος).

Η ανακοίνωση:

"👉 Ενημερωθήκαμε από πολίτες, πως εξαιτίας κάποιων έργων συντήρησης του σχολικού κτηρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, για λόγους που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα, το εικαστικό έργο του ζωγράφου Δημήτρη Χατζίνα που κοσμούσε επί χρόνια ψηλά την πρόσοψη από τη πλευρά της οδού Έλλης (πεζόδρομος) καταστράφηκε. Το έργο που κοσμούσε το σχολείο, είχε δωριστεί από τον γνωστό εικαστικό.
👉 Είτε από λάθος του εργολάβου, είτε για λόγους που η διοίκηση του Δήμου γνωρίζει, αντί να κατεβεί το έργο και μετά τις εργασίες να επανατοποθετηθεί, το εικαστικό έργο βρέθηκε σπασμένο με τα μπάζα που είχαν τοποθετήσει οι εργάτες στην πλευρά του σχολείου επί της Αγίας Βαρβάρας, από όπου και τραβήξαμε τις εικόνες.
📌 Το βράδυ της Τρίτης 20/12 με τον επικεφαλής της Πόλης Φωτεινής Γιώργο Δαουλάρη, επισκεφτήκαμε το σημείο όπου και είδαμε τα κομμάτια του έργου όπως ακριβώς τα βλέπετε. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 21/2 και παρά του γεγονότος πως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού, δεν μπορέσαμε να θέσουμε ερωτήματα ξεχωριστά.
📌 Ωστόσο στην τοποθέτησή του ο δημοτικός μας σύμβουλος Νίκος Ντίνος έθεσε το θέμα της καταστροφής του έργου τέχνης που κοσμούσε το 1ο Δημοτικό επί πολλά χρόνια, για να λάβει μια έντονη και ειρωνική αντίδραση του αντιδημάρχου, ο οποίος παράλληλα δεν έδωσε μια ουσιαστική απάντηση.
👉 Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά τραγικό να καταστρέφεται ένα έργο τέχνης και ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει επίγνωση ή ενδιαφέρον από τη διοίκηση για το τι ακριβώς ήταν αυτό που μετέτρεψαν σε μπαζα. Στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αναμένουμε από τη διοίκηση του κου Μπινίσκου να απαντήσουν στα ερωτήματα όλων όσων με μεγάλη απογοήτευση αντίκρισαν την καταστροφή του έργου.
🟡 Και επειδή όπως φαίνεται υπάρχει απόλυτη άγνοια για το τι ακριβώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι που μας διοικούν, να αναφέρουμε λίγα λόγια για τον εικαστικό Δημήτρη Χατζίνα που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2009:
🟡 Ο Δημήτρης Χατζίνας γεννήθηκε στην Αίγινα το Νοέμβρη του 1929. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των δασκάλων του ήταν και ο διακεκριμένος ζωγράφος και χαράκτης Δημήτρης Γιαννουκάκης. Μελέτησε Παρθένη και Γουναρόπουλο και έπειτα από μακρόχρονη σπουδή και έρευνα, κατέληξε στο Λυρικό ιμπρεσιονισμό με στοιχεία σουρεαλισμού, ονειρικού, αφαίρεσης και συμβολισμού.
🟡 Ασχολήθηκε με τις εκθέσεις από το 1962 και είχε 28 ατομικές εκθέσεις στις περιοχές της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, την Αίγινα όπως και σε άλλες πόλεις και νησιά. Επίσης είχε λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Συμμετείχε και σε διεθνείς εκθέσεις, όπως στην Αθήνα το 1979 και στη Νορμανδία το 1980. Είχε εικονογραφήσει ποιητικές συλλογές, αφίσες για διάφορες εκδηλώσεις και ημερολόγια.
🟡 Το 1978 συμμετείχε στο Ημερολόγιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μαζί με τους Σπύρο Βασιλείου, Γιώργο Σικελιώτη, Ανδρέα Φωκά, Μιχάλη Μακρουλάκη και άλλους.
Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Ε.Ε.Τ.Ε. πρ. μέλος του Δ.Σ. στη Διεθνή Ένωση Καλών Τεχνών ΙΑΓΚ τμήμα Ελλάδος, πρ. μέλος της επιτροπής στο Σπίτι του Γ. Μπουζιάνη, Κέντρο Πολιτιστικής Δημιουργίας, πρ. μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο των φίλων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου της Αίγινας.

 

🟡 Μεταξύ άλλων είχε τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σημαντική προσφορά του στην τέχνη, από το Πολεμικό Ναυτικό, από την υπηρεσία της Ιστορία του Ναυτικού, τον Πατριάρχη Παρθένιο Πατριαρχείων Αλεξάνδρειας και πολλούς άλλους φορείς."
Δάφνη-Υμηττός Πόλη Φωτεινή

Καταστροφή έργου τέχνης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης. 2η Αναφορά:

👉 Πριν λίγες ημέρες είχαμε καταγγείλει με την ανάρτηση μας το σοβαρό θέμα της καταστροφής του έργου που επί 36 έτη κοσμούσε την πρόσοψη του σχολικού κτηρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης.  Οπως σας είχαμε αναφέρει το εικαστικό έργο είχε δωριστεί από τον ζωγράφο Δημήτρη Χατζίνα. 

👉 Και ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά - απάντηση από την διοίκηση λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον τότε διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Δάφνης κο Αριστοτέλη Κωτσέλη και που εκτός από τα ερωτήματα που απευθύνει προς τον επικεφαλή μας κάνει μια εξαιρετική αναφορά για την ιστορία του έργου.

📌 Κύριε Δαουλάρη,

με έκπληξη διάβασα στο Facebook την καταστροφή του εικαστικού έργου του αειμνήστου ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΙΝΑ, το οποίο επί 36 συναπτά έτη ( 1986) κοσμούσε την είσοδο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης. 

Επειδή δεν γνωρίζω  ποιοι   και για ποιούς λόγους πήραν αυτή την πρωτοβουλία, θα ήθελα να με ενημερώσετε για ποιούς  λόγους έγινε αυτό το πολιτιστικό έγκλημα. 

Απευθύνομαι σ΄εσάς γιατί εσείς το ανακοινώσατε στο Facebook και μάλιστα διατυπώσατε τους ίδιους προβληματισμούς που διακατέχουν και εμένα. 

Επειδή τα ερωτήματά σας τα διακρίνει κάποια επιφυλακτικότητα, αναγκάζομαι να σας γράψω το ιστορικό της κατασκευής αυτού του αριστουργήματος. 

Κατά το έτος 1986, που ήταν Δήμαρχος η κ. Ειρήνη Καρρά και εγώ Διευθυντής του Σχολείου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο ζωγράφο ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΙΝΑ, σκεφτήκαμε να βάλουμε
στην πλευρά του Διδακτηρίου, που κοιτάζει προς την πλατεία, ένα διαχρονικό εικαστικό έργο, που θα είναι και επίκαιρο λόγω των κινημάτων ειρήνης που γινόντουσαν τότε. Ένα παιδάκι να κρατά στο χέρι το πουλί της ειρήνης, ήταν δική μου πρόταση.

Αυτή την εικόνα την αποτύπωσε υπέροχα ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΙΝΑΣ. Μάλιστα του ζήτησα το εικαστικό αυτό έργο να είναι σε ειδικό πλαίσιο, ώστε να μην αποτελεί η μετακίνησή του πρόβλημα στην εκάστοτε επισκευή του Σχολείου. 

Επειδή έχασα πολλές διδακτικές ώρες για χάρη αυτού του αριστουργήματος, σας παρακαλώ να εισάγετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν είναι δυνατό να παρθεί μια απόφαση που θα σας δίνει τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε αυτό το εικαστικό αριστούργημα.
ΔΑΦΝΗ 24η Δεκεμβρίου 2022              

Διατελώ μετά τιμής                            
ΚΩΤΣΕΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Πρώην Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης

👉 Ο επικεφαλής μας Γιώργος Δαουλάρης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κο Κωτσέλη του εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πως κατέληξε το έργο του Δημήτρη Χατζίνα στα σκουπίδια.

Τον διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα τεθεί επίσημα το θέμα ώστε να μας εξηγήσει η διοίκηση του δήμου τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιος ευθύνεται για αυτή την απόφαση να σπάσουν τον πίνακα και να τον πετάξουν στα μπάζα. 

👉 Ο κος Αριστοτέλης Κωτσέλης του μετέφερε την θλίψη του για το γεγονός και το πόσο προσβλητική είναι αυτή η πράξη για τον εικαστικό που λείπει από την ζωή.

Δάφνη-Υμηττός Πόλη Φωτεινή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια