Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Δρόμοι απροσπέλαστοι, καλυμμένοι με χιόνι. Πεζοδρόμια – παγοδρόμια. Πολίτες σε απόγνωση, εγκλωβισμένοι σε σπίτια, ενίοτε με πολυήμερη διακοπή ρεύματος. Γειτονιές σε παράλυση…
Ένα τέτοιο σκηνικό σχηματίστηκε σε πολλούς Δήμους εντός του αστικού ιστού της Αττικής με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ένα καιρικό φαινόμενο ακραίο μεν, αλλά για το οποίο είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι μετεωρολόγοι.
Μπορεί τα προβλήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής να ήταν αυτά που προκάλεσαν απερίγραπτη ταλαιπωρία σε πολίτες και οδηγούς, ωστόσο το «λευκό χάος» στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, που αποτελεί ευθύνη των δημοτικών αρχών, διατηρήθηκε επί ημέρες, με αποτέλεσμα για πολλούς πολίτες να καταστούν επικίνδυνες (έως και αδύνατες) ακόμα και οι αναγκαίες μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα σε ένα κατάστημα για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, σε έναν γιατρό ή ένα κέντρο υγείας.
Ο κανόνας που επικράτησε ήταν «όσο μικρότερος είναι ένας δρόμος, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα». Αρκετοί δήμοι τόνισαν ότι δεν διαθέτουν αρκετά εκχιονιστικά ή άλλα μηχανήματα έργου μικρού τύπου, που θα μπορούσαν να εισέλθουν σε στενούς δρόμους, ενώ απέδωσαν μεγάλο μέρος στις καθυστερήσεις στις επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων των πόλεών τους, στο χάος που επικράτησε σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου αρχικά εμπόδισαν την άμεση έξοδο του στόλου τους και στη συνέχεια έπρεπε να κατευθυνθούν και τα μηχανήματα των δήμων στη διάνοιξη των λεωφόρων.
Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί οι δημότες που κατηγορούν τους Δήμους ότι δεν φρόντισαν να βγάλουν εγκαίρως τα συνεργεία αποχιονισμού και αποκομιδής σπασμένων κλαδιών και ότι στην πράξη, ανεξαρτήτως ποια αρχή ήταν αρμόδια, οι πολίτες έμειναν αβοήθητοι και προσπάθησαν με όποιο μέσο διαθέτουν (φτυάρια, σκούπες κλπ) να καθαρίσουν οι ίδιοι τα πεζοδρόμια μπροστά από τις κατοικίες του και να «ξεθάψουν» τα αυτοκίνητά τους από το χιόνι.
Σε κάθε περίπτωση, μιας και ο Δήμος είναι ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός του κράτους, οι διαμαρτυρίες των πολιτών στράφηκαν μαζικά κατά τοπικών αρχών για τα πρωτόγνωρα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αυτοδιοικητικοί που εκτιμούν ότι η κατάσταση επικράτησε σε πολλούς αττικούς δήμους, θα έχει μετρήσιμο πολιτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές (προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023) δεν είναι μακριά. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και όπως τονίζουν έμπειροι τοπικοί άρχοντες, ουσιαστικά έχει μείνει μόνο το 2022 στις δημοτικές αρχές να παρουσιάσουν έργο και να αποδείξουν στους δημότες ότι μπορούν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών τους, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
Η aftodioikisi.gr καταγράφει τις 10 περιπτώσεις δήμων όπου προκλήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, αλλά και η μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους δημότες, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι ίδιοι, “οι δήμαρχοί τους να ΄θαφτούν΄στο χιόνι¨.
Δήμος Δάφνης -Υμηττού
Δρόμοι καλυμμένοι με χιόνια και πάγο επί ημέρες, πεσμένα κλαδιά που έφραξαν φρεάτια, ακόμη και όγκοι σκουπιδιών έξω από κάδους, καταγγέλλουν κάτοικοι και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις της Δάφνης και του Υμηττού. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή του Τάσου Μπινίσκου (δήμαρχος σε πρώτη θητεία, προερχόμενος από τη ΝΔ και εκλεκτός του πρώην δημάρχου και νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη) υπήρξαν άμεσα αντανακλαστικά για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία. Ωστόσο, όταν οι παραπάνω θέσεις ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, η δημοτική αντιπολίτευση καταλόγισε στην δημοτική διοίκηση «αυταρέσκεια» και «υπεροψία» και απουσία «επίγνωσης της κατάστασης στην οποία περιήλθε ο δήμος μας». Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην aftodioikisi.gr, κάτοικοι έμειναν ουσιαστικά τέσσερις ημέρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω του χιονιού.
Διαβάστε εδώ για τους υπόλοιπους 9 δήμους
Πηγή: aftodioikisi.gr
0 Σχόλια