Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Διάκριση του 1ου ΕΠΑΛ Υμηττού στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα»

Σχολικό έτος 2020-2021 – 3ο Βραβείο στην Κατηγορία «Ποίημα»
Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας του τμήματος Α1, Φίλιππος Αγγελόπουλος, Χριστίνα Αδαμίδη, Μαρία Αναστασίου, Νίκος Γεωργακόπουλος, Ερίσα Γκούγκου, Μιχαέλα Κοντογιάννη, Ευαγγελία Κούρτη, Χρήστος Λάτσης, Γεωργία Λότση, Μιχαήλ Μασμανίδης – Γεωργιάδης και Άννα-Μαρία Κριατσιώτη, έλαβαν το 3ο Βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην κατηγορία «Ποίημα» με μια εξαιρετική λογοτεχνική δημιουργία με τίτλο: «Με έμπνευση από τον Γιώργο Σεφέρη: 16 χαϊκού για την λεβέντικη Ποντιακή ψυχή». Τα χαϊκού είναι στιχουργική μορφή της Ιαπωνικής Λογοτεχνίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας σε συνδυασμό με την πειθαρχία στη σκέψη. Ο νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, μας εισήγαγε στον Ιαπωνικό τρόπο σκέψης με 16 χαϊκού. Με τους μαθητές μας εγκύψαμε τόσο στα χαϊκού του Σεφέρη όσο και σε πρωτότυπα Γιαπωνέζικα χαϊκού και μελετήσαμε τον Ποντιακό Ελληνισμό (τον Πολιτισμό αλλά και τη Γενοκτονία) στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικής Απασχόλησης. 
Η πρωτοτυπία της λογοτεχνικής δημιουργίας των μαθητών μας έγκειται στο ότι κατάφεραν να εκφράσουν τον δυναμισμό και την λεβεντιά της Ποντιακής ψυχής μέσα από τη στιχουργική μορφή μιας άλλης κουλτούρας. Το σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑΛ Υμηττού, διά της ομάδας των μαθητών του τμήματος Α1, διακρίθηκε ανάμεσα σε 91 σχολικές μονάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια (Αυστραλία) με συμμετοχές από περίπου 6.000 μαθητές και 740 μαθητικές δημιουργίες. Η διάκριση αυτή είναι η 5η συνεχόμενη διάκριση, από το 2017, στον Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό με λογοτεχνικές και άλλες εικαστικές δημιουργίες (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο σε διάφορες κατηγορίες). Η διάκριση των μαθητών μας σε διαγωνισμό Λογοτεχνικό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί ακριβώς ως μαθητές και μαθήτριες σε Επαγγελματικό Λύκειο απέδειξαν την αξία της ουμανιστικής παιδείας και της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι συμμετείχαν με έργα τους στην κατηγορία «Διήγημα», για τα οποία θα λάβουν έπαινο συμμετοχής, οι ακόλουθοι μαθητές και μαθήτριες: «Ανακαλύποντας τις ρίζες μου…» (Μιχαήλ Μασμανίδης – Γεωργιάδης), «Αγαπημένο μου ημερολόγιο…Ο ξεριζωμός» (Άννα-Μαρία Κριατσιώτη, Μιχαέλα Κοντογιάννη) και «Ο Πόντος έπεσεν…» (Νίκος Γεωργακόπουλος).
 Με έμπνευση από το ΕΠΑΛ Υμηττού…Θερμά συγχαρητήρια και καλή πρόοδο! 
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Πετσιμέρη Ειρήνη, φιλόλογος, Γεωργοπούλου Αικατερίνη, οικονομολόγος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια