Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ: ΡΙΤΑ ΧΕΙΓΟΥΟΡΘ" (1994) στην Ταράτσα του Φ.Ο.Υ Δευτέρα 22/06/2020 21:00"


Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ ΠΑΕΙ ΤΑΡΑΤΣΑ,  2019-2020 ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ: ΡΙΤΑ ΧΕΙΓΟΥΟΡΘ" (1994)
Σε Σκηνοθεσία ΦΡΑΝΚ ΝΤΑΡΑΜΠΟΝΤ

Δευτέρα 22/06/2020 & ΩΡΑ 21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (αγγλικάThe Shawshank Redemption) είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1994 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανκ Ντάραμποντ. Πρωταγωνιστούν οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν.
Βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο "Rita Hayworth and Shawshank Redemption". Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Άντι Ντιφρένς, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Έλις Ρέντινγκ και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.
Παρά την απογοητευτική πορεία της ταινίας στο box office, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ από τα οποία δεν κέρδισε κανένα. Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.
Το 1947, ο τραπεζίτης Άντριου "Άντι" Ντιφρένς καταδικάζεται εις δις ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Στέλνεται να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή Shawshank. Εκεί θα γνωρίσει και θα γίνει φίλος με τον Έλις Μπόιντ "Ρεντ" Ρέντινγκ. Ο Ρεντ είναι γνωστός στη φυλακή στο να βρίσκει πράγματα και ο Άντι του ζητά ένα σφυρί ώστε να συνεχίσει το χόμπι στο να δημιουργεί μικρά πέτρινα πιόνια σκακιού. Αργότερα του ζητάει μία αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ και με το πέρασμα των χρόνων, μία αφίσα της Μέριλιν Μονρόεκαι της Ρακέλ Γουέλς. Δουλεύοντας στα πλυντήρια της φυλακής ο Άντι δέχεται τακτικά επιθέσεις από την ομοφυλοφιλική συμμορία, τις "αδερφές" και τον αρχηγό τους, Μπογκς.
Το 1949, ο Άντι ακούει τον αρχηγό των δεσμοφυλάκων, Χάντλεϋ, να διαμαρτύρεται για τη φορολόγηση μιας κληρονομιάς που έλαβε και προσφέρεται να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει νόμιμα τα χρήματα. Μετά από μια βίαιη επίθεση από τις Αδερφές που παραλίγο να σκοτώσει τον Άντι, ο Χάντλεϋ χτυπά και τραυματίζει σοβαρά τον Μπογκς. Ο Μπογκς στέλνεται σε άλλη φυλακή και ο Άντι δεν ξαναδέχεται επίθεση. Ο διευθυντής Σάμουελ Νόρτον συναντιέται με τον Άντι και τον μεταθέτει στη βιβλιοθήκη για να βοηθάει τον γέρο κατάδικο Μπρουκς Χάτλεν.Η νέα δουλειά του Άντι είναι ένα πρόσχημα για να διαχειρίζεται τα φορολογικά ζητήματα των υπαλλήλων της φυλακής. Καθώς ο καιρός περνάει, ο διευθυντής αρχίζει να χρησιμοποιεί τον Άντι για να διαχειρίζεται τα θέματα πληθώρας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και δεσμοφυλάκων άλλων φυλακών και τον ίδιο τον διευθυντή. Ο Άντι αρχίζει να γράφει γράμματα στην κυβέρνηση για επιδόματα ώστε να ανανεώσει τη φθίνουσα βιβλιοθήκη.
Το 1954, ο Μπρουκς αποφυλακίζεται με αναστολή, αλλά δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον έξω κόσμο ύστερα από πενήντα χρόνια στη φυλακή και αυτοκτονεί. Ο Άντι λαμβάνει μια δωρεά για τη βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει και μια ηχογράφηση των Γάμων του Φίγκαρο. Παίζει ένα απόσπασμα από το σύστημα ειδοποίησης, που έχει ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με ένα μήνα απομόνωσης. Μετά την απελευθέρωση του από την απομόνωση ο Άντι εξηγεί πως η ελπίδα τον κρατά ζωντανό, κάτι που ο Ρεντ παρεξηγεί. Το 1963, ο Νόρτον αρχίζει την εκμετάλλευση της εργασίας της φυλακής για δημόσια έργα, και κερδοσκοπεί προσφέροντας χαμηλό κόστος εργασίας και παίρνοντας μίζες. Βάζει τον Άντι να ξεπλένει τα χρήματα χρησιμοποιώντας την ψευδή ταυτότητα του Ράνταλ Στέφενς.
Το 1965, ο Τόμυ Γουίλιαμς φυλακίζεται για κλοπή. Ενσωματώνεται στον κύκλο του Άντι και του Ρεντ, και ο Άντι τον βοηθά να περάσει τις εξετάσεις βασικής εκπαίδευσης. Το 1966, ο Τομυ αποκαλύπτει στον Άντι και τον Ρεντ ότι ένας κρατούμενος σε μια άλλη φυλακή ισχυρίστηκε πως αυτός διέπραξε τους φόνους, για τους οποίους καταδικάστηκε ο Άντι, υπονοώντας την αθωότητα του Άντι. Ο Άντι πλησιάζει τον διευθυντή με αυτή την πληροφορία, αλλά αυτός αρνείται να ακούσει και στέλνει τον Άντι στην απομόνωση όταν αυτός αναφέρει το ξέπλυμα των χρημάτων. Ο Νόρτον τότε βάζει τον Χάντλεϋ να σκοτώσει τον Τόμυ, κάτω από τη δικαιολογία ότι προσπάθησε να αποδράσει. Ο Άντι αρνείται να συνεχίσει το ξέπλυμα χρημάτων, αλλά λυγίζει όταν ο Νόρτον τον απειλεί ότι θα κάψει τη βιβλιοθήκη, θα αίρει την προστασία του Άντι από τους φύλακες και θα τον μεταφέρει από το κελί του σε χειρότερες συνθήκες. Ο Άντι αφήνεται από την απομόνωση και μιλάει στον Ρεντ για το όνειρο του να ζήσει σε ένα χωριό στο Μεξικό, το Ζουιτανέχο, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Ρεντ νιώθει πως ο Άντι είναι ουτοπιστής, αλλά του υπόσχεται πως αν αποφυλακιστεί κάποτε θα επισκεφτεί ένα συγκεκριμένο χωράφι στο Μπάξτον, για να πάρει ένα πακέτο που ο Άντι έθαψε εκεί. Ο Ρεντ ανησυχεί για την ψυχική υγεία του Άντι, ειδικά όταν μαθαίνει ότι προμηθεύτηκε ένα σκοινί μήκους δύο μέτρων από έναν άλλο κρατούμενο.
Το επόμενο πρωί οι δεσμοφύλακες βρίσκουν το κελί του Άντι άδειο. Έξαλλος ο Νόρτον πετά μια πέτρα στην αφίσα την Ράκελ που την διαπερνά. Μετακινώντας την αφίσα ο διευθυντής ανακαλύπτει ένα τούνελ που ο Άντι έσκαψε με το σφυρί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Την προηγούμενη νύχτα ο Άντι δραπέτευσε μέσα από το τούνελ και πέρασε μέσα από τον αποχετευτικό σωλήνα για να φτάσει στην ελευθερία. Ο Άντι δραπετεύει με το σακάκι, τα παπούτσια και το τετράδιο του Νόρτον που περιέχει τις πληροφορίες για το ξέπλυμα χρημάτων.Ενώ οι φύλακες τον ψάχνουν, ο Άντι εμφανίζεται ως Ράνταλ Στέφενς και επισκέπτεται διάφορες τράπεζες για να πάρει τα ξεπλυμένα χρήματα. Τελικά, ταχυδρομεί το τετράδιο και τις αποδείξεις για τη διαφθορά και τος φόνους στη Σώσανκ. Η αστυνομία καταφθάνει στη Σώσανκ και συλλαμβάνει το Χάντλεϋ, ενώ ο Νόρτον αυτοκτονεί.
Έχοντας εκτίσει 40 χρόνια από την ποινή του, ο Ρεντ αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη φυλακή και φοβάται πως ποτέ δε θα τα καταφέρει. Έχοντας θυμηθεί την υπόσχεση του στον Άντι, επισκέπτεται το Μπάξτον και βρίσκει ένα πακέτο με χρήματα και ένα γράμμα από τον Άντι που του ζητάει να έρθει στο Ζουιτανέχο. Ο Ρεντ παραβιάζει την αναστολή του και ταξιδεύει στο Φορτ Χάνκοκ του Τέξας, για να περάσει τα σύνορα και να βρεθεί στο Μεξικό, παραδεχόμενος πως επιτέλους αισθάνεται ελπίδα. Σε μια παραλία στο Ζουιτανέχο βρίσκει τον Άντι, και οι δύο φίλοι ξαναενώνονται με χαρά.

 

  • Τιμ Ρόμπινς στο ρόλο του Άντι Ντυφρένς
  • Μόργκαν Φρίμαν στο ρόλο του Έλις Μπόιντ "Ρεντ" Ρέντινγκ
  • Μπομπ Γκάντον στο ρόλο του Σάμιουελ Νόρτον
  • Γουίλιαμ Σάντλερ στο ρόλο του Χέιγουντ
  • Κλάνσι Μπράουν στο ρόλο του Μπάιρον Χάντλεϊ
  • Γκιλ Μπέλοους στο ρόλο του Τόμι Γουίλιαμς
  • Μαρκ Ρόλστον στο ρόλο του Μπογκς Ντάιαμοντ
  • Τζέιμς Γουίτμορ στο ρόλο του Μπρουκς Χέιτλεν

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια